Už když v roce 1975 v Brně na novorozeneckém oddělení začínala, pečovala o velmi malé děti. „Pamatuji si miminko, které vážilo pouhé kilo a to mělo už měsíc. Bylo jasné, že bude potřebovat velkou péči,“ zavzpomínala Muchová a dodala: „Kdybych byla mladá a měla se znovu rozhodovat, vybrala bych si stejně.“


Velký pokrok v lékařství

V té době měla nemocnice jednoduché inkubátory československé výroby. „Určitě hodně pomohly, ale s těmi současnými se to vůbec nedá srovnat. Pokrok šel od té doby neskutečně kupředu. Dětem se v nich mnohem lépe dýchá, je v nich dobře regulovatelná teplota a jsou komfortnější. Navozují v dětech více pocit jistoty,“ vysvětlila lékařka.

Za více než 40 let služby pomáhala přibližně dvaceti tisícům předčasně narozených dětí! „Bylo to v každém roku různé, ale v průměru se jednalo téměř o 500 předčasně narozených dětí ročně. Pamatuji si, že jsme v jednom roce měli třeba i šestery trojčata,“ vzpomněla Muchová.

Bývalá miminka se k ní hlásí

O to víc lékařku těší, když se k ní po letech „její miminka“ hlásí. „Před 14 dny za mnou přijela paní z Roudnice nad Labem, které je už přes 30 let. Chtěla vidět, kdo jí tehdy pomohl. Chce se se mnou sejít i další žena, která je nyní lékařkou v Praze. Chodí mi dopisy, pohledy, hlavně na Vánoce a k novému roku. Ozvalo se mi tak asi 20 lidí,“ doplnila odezvu.

Péči o malé děti neváhala častokrát obětovat i svátky pohody. „Manžel je také lékař a vyšlo to většinou tak, že buď sloužil on, nebo já. Mockrát jsme proto slavili Vánoce už 23. prosince. Podobné to bylo i na Silvestra. Mám dva syny. Ti to brali dobře, protože měli vlastně Vánoce dvakrát. Jednou se mnou, podruhé s tátou,“ dodala s úsměvem.


Na oddělení ji to stále láká

I po tolika odpracovaných letech ji to na oddělení neustále láká. „Na našem pracovišti byl vynikající tým lékařů a sestřiček, bez kterých by to nešlo. Když mám chvilku, vždy se tam ráda zastavím. Moc mi to schází,“ přiznala se smutným úsměvem.

Purpurové srdce a svítící Špilberk

Prestižní ocenění Purpurové srdce nedonošených dětí je inspirováno vojenským vyznamenáním, které dostávají vojáci za zranění v boji. Letos ho získala právě lékařka Milada Muchová z Fakultní nemocnice Brno.

Je každoročně udělováno u příležitosti Světového dne nedonošených dětí, který připadá na 17. listopad. Brno si tento den připomene nasvícením hradu Špilberk na purpurovou barvu, a to od pátku 16. listopadu od 17 hodin do 17. listopadu do druhé hodiny ranní.