Šéfové celé skupiny, Lubomír B. (42) a Kateřina H. (37) zajišťovali „logistickou“ část kšeftu a úkolovali výrobce pervitinu Romana Š. (36).

Lubomírovi nadělil soud 13 let v chládku, Kateřina a Roman dostali o dva roky méně. Čtvrtý do party, Petr T. (33), který měl v práci gangu jen epizodní roli, vyvázl s podmínkou. Sekat dobrotu musí v příštích pěti letech pod hrozbou tříletého pobytu v base.

„Kateřina s tím nemá nic společného,“ hájil svou společnici u soudu Lubomír B. a stejně jako obžalovaná žena poté odmítl vypovídat. Soud měl k dispozici řadů důkazů včetně odposlechů všech aktérů. Roman Š., který měl pervitin vyrábět, se dušoval, že sám by výrobu nezvládl. „Možná teoreticky. Měl jsem pomocníka, ten věděl, co a jak,“ vypověděl.

Udělali ze mne troubu

Dušoval se, že z výroby nic neměl. „Byl jsem nafetovanej, občas jsem si něco nechal bokem pro vlastní potřebu. Že to prodávají za desetitisíce a vozí do Německa, jsem se dozvěděl až z vyšetřovacího spisu. Měl jsem zlost, že mě do něčeho takového navezli. Dělal jsem jim troubu,“ uvedl Roman Š.

Klec spadla loni 17. října, kdy policie zatkla Lubomíra a Kateřinu při dalším výjezdu za hranice. V úkrytu v autě se našlo šest sáčků obsahujících 2052 gramů marihuany.

Po třech dnech procesu měl soudní senát jasno. S ohledem na fakt, že šlo o organizovanou skupinu, sáhl po trestech v horní části trestní sazby. Rozsudek ale ještě není pravomocný.

VIDEO: Policie zabavila drogy v rámci akce Stříbro.