Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blanarovičová, Kašparovská i Kociánová mají napečeno: Cukroví podle hvězd

/
  • 18. prosince 2018 ● 13:23

    Štědrý den je tady už za necelý týden a vám pořád chybí ta vysněná krabice s cukrovím? Inspirujte se hvězdami a vyzkoušejte jejich rodinné recepty. Vsaďte na  lahodné vosí úly, rumové kuličky i tradiční plněné ořechy.

  • 1.

    Vosí úly Kristýny Kociánové

    Potřebujete: 1 balení dětských piškotů, 150 g moučkového cukru, 80 g másla, 50 g mletých ořechů, 20 g kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce teplého mléka. Náplň: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 lžíci rumu, žloutek.

     

    Postup: Necháme si stranou cca 30 piškotů a zbytek rozdrtíme. Utřeme máslo s cukrem, přidáme drcené piškoty, ořechy, kakao, rum a teplé mléko. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu půl hodiny ztuhnout. Mezitím připravíme náplň utřením másla, cukru a žloutku s rumem. Formičky na vosí hnízda vysypeme trochou moučkového cukru, vmáčkneme kousek těsta a do důlku uvnitř dáme náplň, přiklopíme piškotem a vyklepneme z formičky.

    Autor: archiv

  • 2.

    Rumové kuličky Yvetty Blanarovičové

    Potřebujete: 150 g moučkového cukru, 200 ml rumu, 120 g rozdrcených dětských piškotů, 150g rozinek, 200 g sekaných vlašských ořechů, 150 g rozpuštěné hořké čokolády. Na obalení: 100 g lískových oříšků, 50 g kakaa.

     

    Postup: Rozinky zalijeme rumem a necháme přes noc nabobtnat. Drcené piškoty vmícháme do rozinek, přidáme ořechy, cukr a čokoládu a vypracujeme pevnou hmotu. Pokud je řídká, přidáme piškoty, pokud hustá, tak rum. Z hmoty vytvarujeme malé kuličky, které necháme asi hodinu odležet. Nakonec je obalíme v kakau a v pražených nasekaných oříšcích.

    Autor: archiv

  • 3.

    Vánoční plněné ořechy Terezie Kašparovské

    Potřebujete: 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 280 g másla, 360 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů, strouhanou citronovou kůru, Krém: ½ sáčku vanilkového pudinku (s pravou vanilkou), 250 ml mléka, 125 g másla, 125 g cukru.

     

    Postup: Zpracujeme hladké těsto, necháme asi hodinu odležet v lednici. Těsto plníme do formiček, měla by to být spíš taková mistička s důlkem, těsto se nafoukne. Pečeme cca 8 − 10 minut v troubě na 200 stupňů. Jen ať chytne barvu, zvlášť v plechových formičkách se rádo a snadno připaluje.

     

    Připravíme si krém − uvaříme pudink s mlékem podle návodu, ale bez cukru! Pak ho z hrnce přelijeme do misky a hned vmícháme lžíci másla, zakryjeme potravinářskou fólií (aby nevznikl škraloup) a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

     

    Mezitím si vyšleháme máslo s cukrem. Vyšlehat se musí hodně, měla by to být bílá, krásná, krémová hmota. Vychladlý pudink zašleháváme do másla po lžících. Je důležité, aby pudink a máslo měly stejnou teplotu! Bez toho se krém nepovede. Když bude pudink teplejší, máslo se bude rozpouštět, když bude studenější, máslo se bude srážet a nevznikne krém. Krém dáme do cukrářského sáčku a ořechy slepujeme k sobě.

    Autor: archiv

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy