Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příbuzní pasažérů ze zmizelého letu MH370 chtějí nové pátrání, našli nové trosky

Autor: base, ČTK - 
30. listopadu 2018
12:55

Příbuzní některých cestujících z letadla společnosti Malaysia Airlines, které se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě, v pátek vyzvali malajsijskou vládu, aby obnovila pátrání po stroji. Zároveň úřadům předali pět nových kusů trosek, které podle jejich přesvědčení pocházejí z letounu. Dosavadní rozsáhlý průzkum dna Indického oceánu vrak letadla neodhalil. Vyšetřovatelé také doposud nebyli schopni určit příčinu zmizení stroje.

Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci a následnému soukromému hledání v Indickém oceánu nepodařilo vrak letadla objevit.

Pouze na opačné straně Indického oceánu, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion, se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Trosky se našly u Madagaskaru

Nové trosky, které jsou podle příbuzných pasažérů také z pohřešovaného letadla, nalezli rybáři ve třech různých lokalitách na africkém ostrově Madagaskar, uvedla Grace Nathanová, jejíž matka byla na palubě zmizelého letadla.

Příbuzní cestujících ze zmizelého letu MH370 společnosti Malaysia Airlines předali úřadům kusy trosek, které podle jejich přesvědčení pocházejí z letounu. Chtějí nové pátrání. Letadlo se ztratilo  v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Na snímku Grace Nathanová. Příbuzní cestujících ze zmizelého letu MH370 společnosti Malaysia Airlines předali úřadům kusy trosek, které podle jejich přesvědčení pocházejí z letounu. Chtějí nové pátrání. Letadlo se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Na snímku Grace Nathanová. | Reuters

Podle Nathanové byly údajné kusy letounu objeveny během soukromě financovaného pátrání. „Moře stále vyplavuje trosky, takže by mělo pátrání pokračovat,“ řekla právnička Nathanová.

Ministr dopravy Anthony Loke, který se s příbuznými setkal, uvedl, že vláda by zvažovala obnovu pátracích operací pouze v případě věrohodných důkazů.

Zobrazit celou diskusi