Park zdobí celkem 64 památkově chráněných soch a sousoší, ve špatném stavu je třetina z nich. „Podle odborníků je třeba zrenovovat 22 z celkového počtu, na jejich nelichotivý stav dlouhodobě upozorňoval i památkový ústav. Teď jsme tedy v polovině oprav, pokračovat chceme v příštím roce,“ uvedla mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Největší problém? Sehnat tým restaurátorů

Město paradoxně dva roky prověřovalo, zda sochy patří skutečně do jeho majetku. Teprve poté mohlo shánět restaurátorské týmy, což se ukázalo jako klíčový problém. „Sehnat schopné restaurátory pro práci v takovém objemu je hodně obtížné. Proto jsme rádi, že se podařilo získat tým profesora Stehlíka, který byl u posledních oprav v 70. letech minulého století,“ podotkla mluvčí.

Dojde i na sousoší

Současné práce přišly na jeden a půl milionu korun, Slavkov získal dotaci z ministerstva kultury. „Příští rok budeme pokračovat nejspíš ale ne tak rychlým tempem jako letos. Na řadu totiž přijdou i některá sousoší, což bude náročné na peníze i na čas,“ konstatovala Slámová.

Přispět na opravy soch mohou i obyvatelé Slavkova či návštěvníci městečka známého především z napoleonského období. Transparentní účet sbírky, kterou město loni vyhlásilo, lze najít na webu Slavkova.

 

Fotogalerie
17 fotografií