Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Neberte nám svátky,“ bouří se odboráři z řetězců. Obchody se znovu zavřou o Vánocích

Autor: ČTK - 
2. listopadu 2018
11:47

Pracovníci v obchodních řetězcích, kteří podporují nerušení zákona o volnu o státních svátcích, se začali označovat zelenými páskami s nápisem Neberte nám svátky. Natiskli je odboráři, zájem o ně mělo kolem 80 000 lidí, nejenom členů odborů, uvedla dnes prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová. V ČR nesmějí být větší obchody otevřené na sedm státních svátků.

Velké obchody musí mít podle platného zákona zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce.

Odbory tvrdí, že zákon o prodejní době v obchodech se osvědčil. Obavy z propouštění se podle nich nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Také maloobchodní tržby meziročně neklesly, uvedly odbory, lidé se podle nich včas předzásobí.

Výhrůžky kvůli protestu?

Náramky na podporu zavřených obchodů během svátků chtějí pracovníci nosit alespoň do 7. listopadu, kdy by se návrh na změnu zákona, kde jeden z pozměňovacích návrhů počítá i s jeho zrušením, měl projednávat ve sněmovním hospodářském výboru.

„Zaměstnanci ve firmě Marks & Spencer si dovolili označit se těmito páskami a zaměstnavatel jim vyhrožoval tím, že můžou být kvůli tomuto názoru propuštěni. Považují to za naprosto nehorázné, aby zaměstnavatel vyhrožoval propuštěním za to, že se označí naprosto nevinným náramkem,“ uvedla Burianová.

Mluvčí řetězce Helena Vyhnánková to odmítla. „Ty náramky nebyly na rukou, byly součástí uniforem. My jsme (odborářům) odpověděli, že máme naše uniformy v podstatě z Londýna, zaměstnanci mají schválený dress code a ten v podstatě nelze měnit. Nehledě, na to, že takové vyjádření může být vyjádřením celé společnosti, a nikoliv jenom zaměstnanců. Požádali jsme je, velmi slušně, aby to přehodnotili a od nich přišel výhrůžný mail, že pokud to tak neuděláme, tak to dají do médií,“ řekla ČTK Vyhnánková. Podle ní řetězec vychází svým zaměstnancům vstříc.

Připouští matení zákazníků

Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích a na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Burianová připouští, že veřejnost může být zmatená z toho, na který svátek je otevřeno a na který ne. Jde však podle ní o kompromis, volno je na část křesťanských svátků a na část, která je přijatelná pro veřejnost. Proto například není v seznamu první máj, Svátek práce.

Odboráři by si dokázali představit, že by byly obchody povinně zavřené na 13 českých svátků, tento návrh by měli předložit do Sněmovny zástupci lidovců. Maďarský parlament v roce 2016 obdobný zákon zrušil, a to zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

jarda304 ( 2. listopadu 2018 18:38 )

No jo, ale zidi mají sobotu a islám patek. Ostatní co ti braní, abys držel neděli ? A nevnucuj jinym

jarda304 ( 2. listopadu 2018 18:36 )

Klidne si žij, jak uvadis a podle toho si hledej zaměstnání. A nevnucuj svuj nesmysl jiným. Je spousta zaměstnání a lidi, kteří musí pracovat i o svátcích, abys ty si mohl uživat.

5nastolevceskych ( 2. listopadu 2018 13:58 )

Hm, a doma budou i lékaři a sestry z nemocnic, nádražáci, hasiči a policajti, zemědělci nedají dobytku nažrat...

ANO_nam_bude_lip ( 2. listopadu 2018 13:56 )

Když odbory tak mohutně šermují tím, že ženské potřebují na Štedrý den být doma, tak ať tedy mají volno jen ženské. (To by feministky kvičely o rovnoprávnosti )

Jarabak ( 2. listopadu 2018 13:51 )

Když už mi určujete, kdy mám nakupovat, tak mi taky uzákoňte, v kolik hodin mám vstávat, v kolik hodin chodit spát, kdy smím koukat na televizi, kolik smím vypít denně piva, atd. Netroškařte, soudruzi. Když budovat socialismus, tak pořádně. jako správní jehovisti a socialisti byste mi měli i vybrat manželku.

Zobrazit celou diskusi