Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Manévry v Londýně kvůli Babišové: Premiérova žena postrádala šaty na koncert

Autor: Jakub Veinlich - 
26. října 2018
05:10

Klidně vypadající návštěvu premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho manželky Moniky narušil v Londýně ve středu drobný zádrhel. Součástí oficiálního programu předsedy vlády nebyla jen návštěva u britské premiérky Theresy Mayové, ale také koncert České filharmonie pořádaný ke stému výročí založení Československa. Svého muže na něj doprovodila i Monika Babišová. Jenže chvíli to ale vypadalo, že nebude mít na koncert co na sebe.

Na cestu do Velké Británie se Monika Babišová vypravila v černém svetru hnedých kalhotech a zahalená do černého kabátu. Za doprovodu svého manžela premiéra Andreje Babiše nastoupila do letadla, spolu z něj také vystoupili, program v Londýně už ale měli každý svůj.

Premiér poobědval se starostou Londýnské čtvrti City nebo se potkal s krajany na velvyslanectví a zamířil za britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Během programu Moniky Babišové vyvstal menší problém. Scházely jí šaty, které si chtěla vzít na večerní koncert do Royal Academy of Music. Že tu něco nehraje, postřehl i redaktor Blesk Zpráv, který byl součástí novinářského doprovodu premiéra v Londýně.

Zatímco Andrej Babiš diskutoval s některými ze zhruba 100 tisíc žijících Čechů ve Velké Británii na českém velvyslanectví, před budovou ambasády ochranka a další personál prohlížely auta. Kde jen ty šaty paní Moniky můžou být?

Vše mělo zůstat samozřejmě diskrétní. „Kromě paní protokolistky a pár členů ochranky o tom v tu chvíli nevěděl nikdo,“ řekl Blesk Zprávám Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.

Manželka premiéra byla přesvědčená, že šaty zůstaly v letadle. Česká delegace přitom přistála na letišti Luton, které bylo ovšem vzdálené od velvyslanectví zhruba hodinu jízdy autem.

A skutečně: Podle všeho někdo šaty v letadle při rychlém vystupování zapomněl. „Ukázalo se, že jsou tam, kde si paní Monika myslela, takže to nebyl žádný problém,“ dodal mluvčí.

Ochranka šaty pak v letadle našla a odvezla je Babišové na domluvené místo, kde se mohla převléknout. Premiér a jeho žena tak dorazili na koncert sladění. Monika v šatech laděných dofialova a premiér Babiš v kravatě v tom samém odstínu, ve které navštívil i britskou premiérku Mayovou.

„To se holt stane. Hlavně, že jsem si to uvědomila včas a večer v nich mohla sledovat ten úžasný výkon České filharmonie,“ okomentovala Monika Babišová pro Blesk Zprávy drobný zádrhel se zapomenutým slavnostním oblečením.

Monika Babišová je aktivnější než Olga Sobotková

Monika Babišová létá se svým mužem a  premiérem v jedné osobě mnohem častěji než její předchůdkyně. Dnes už bývalá manželka předešlého ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) příliš politikou a tedy cestami svého muže nežila. Olga se spíš věnovala výchově synů.

Na svou vůbec první zahraniční cestu vyrazila Monika s Babišem vládním speciálem letos v květnu do finských Helsinek, kde se spolu nechali dokonce vyfotit na mole při západu slunce. Společně ale odletěli také například do Berlína či Salzburgu a naposledy právě do Velké Británie.

Na cestách má Babišová téměř vždy separátní program, při kterém ji doprovází ochranka a také fotograf. Při svých návštěvách se Babišová potkává nejen s krajany žijícími v dané zemi, ale také navštěvuje nejrůznější sociální nebo nemocniční zařízení.

České pohádky pro skotského chlapce

V Londýně se paní premiérová potkala nejen se zástupci českých škol ve spojeném království, ale také se zástupci nemocnice Great Ormond Street Hospital for Children. Prestižní zařízení funguje od roku 1852 a spolupracuje s pražskou nemocnicí Motol. Má ale také českou stopu - a to už od roku 1968. Posledních 15 let tu pracuje a podílí se na rozvoji nemocnice český lékař Jan Marek, vedoucí prenatální kardiologie a neinvazivní diagnostiky srdečních onemocnění u dětí.

„Provedl nás nemocnicí a přivedl mě i k 11letému chlapci, kterému před týdnem transplantoval srdce. Neuvěřitelný mladý hrdina to tam se svou rodinou zvládá skvěle,“ řekla Babišová Blesk Zprávám.

Malý James pak od paní premiérové dostal anglickou knihu s českými pohádkami od Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Za pár dní by podle ní navíc mohl odjet i s rodiči zpět do Skotska.

V cestách chce Babišová podle svých slov i dál pokračovat. Prý na nich čerpá inspiraci. „Je to pro mě hodně zajímavé a přínosné. Dozvídáme se, jak fungují charity v různých státech, jaký mají sociální systém, zdravotnictví i školství,“ zmínila Babišová. Čerpané zkušenosti by se prý daly aplikovat jednou i u nás.

pavouk307 ( 27. října 2018 21:00 )

Nepiš sem vožralej

pavouk307 ( 27. října 2018 20:57 )

Ať ta *** i ten *** nedělají ostudu naší krásné vlasti

blackhole1 ( 26. října 2018 17:03 )

Konečně - pěkná, šmrncovní ženská v atraktivním oblečení, které to neobyčejně sluší. Tak konečně něco hezkého na pohled.Závistivci, uschněte a zelelenejte HOVADA KAVARENSKY

blackhole1 ( 26. října 2018 14:57 )

JE TO KUS A JEŠTĚ DLOUHO BUDE

fido2 ( 26. října 2018 12:36 )

Zase to nepřehánějte. Kolik vám platí za ty lichotky? Už to vypadá podezdřele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa