Výstava Manifest nabízí v každé místnosti Colloredo-Mansfeldského paláce jiné pojetí  designu. Zatímco v jedné objevíte nejrůznější provedení křesel, v další na vás svítí neonové srdce a o pár metrů dál vzhlížíte k obřímu objektu z plechovek, který je současně i bludištěm.

 „Plechovka se stala symbolem záchrany člověka a zároveň jeho zkázy. Do zakonzervovaného prostředí barokního paláce jsem vytvořil objekt ze zlatých plechovek, které jsou pro mě motivem hédonismu dnešní doby,“ prozradil autor instalace Maxim Velčovský, který chce svou instalací motivovat k šetrnějšímu žití vůči naší planetě.  

K vidění jsou tady nejen tvůrci, kteří s Designblokem spolupracují oněch dvacet let, ale i nováčci, kteří si dle poroty Designbloku zaslouží uznání. Objevíte zde tvůrce nejen z Česka, ale také ze zahraničí. Z tuzemských autorů se zapojil například Maxim Velčovský, Eva Eisler, Petr Babák, OKOLO. A nechybí ani stálice Designbloku jako je studio deFORM, ZORYA nebo dvojice Plecháč & Wielgus.

Projděte si s námi Manifest

Výstava dokonce nabízí návštěvníkům házet knihami proti zdi. „Knihy doma oprašujeme, pokud tedy vůbec nějaké máme. Posvátne v nich listujeme v ten naprosto posvátný čas. Sajeme z nich primárně data ve zkouškovém období nebo je máme jako dekoraci ve stěně a práší se na ně. Ve svém projektu nabízím návštěvníkovi knihou házet, a to jak dlouho chceme a způsobem, jak je libo,“ nabízí v jedné z místností Petr Barák možnost pořádně popustit uzdu svému nadšení i vzteku.

Kdy? Od 25. října do 4. listopadu, od 10:00 do 21:00
Kde? Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 2, Praha 1
Vstupné? 150 korun

Fotogalerie
30 fotografií

Na Designbloku 2018 pořádá sérii debat a přednášek i časopis Reflex. Podívejte se na jejich program ZDE