Už je to bezmála 5 let, co investiční skupina Cimex koupila klášterní komplex Gabriel Loci od České pošty, tehdy za 353 milionů. Už tehdy nový majitel mluvil o tom, že chce z bývalého kláštera udělat luxusní hotelový kompex. Přišla ale několikaletá pandemie covidu-19, a tak velké plány na čas usnuly. Gabriel Loci ale nebyl prázdný a opuštěný, jeho prostory si pronajala řada umělců, několikrát se zde dokonce konala mezinárodní přehlídka designu Designblok.

Nyní se však Jana Sobotová a Petr Lukeš, majitelé Cimexu, rozhodli k původní myšlence vrátit. „Počítáme se stavbou luxusního hotelu, doplněného o apartmánové bydlení s hotelovým servisem. Součástí bude i kongresové centrum a wellnes,“ potvrzuje Jiří Bartoš, který má v Cimexu projekt na starosti s tím, že počítají s investicí kolem dvou miliard. „Pokud se nám podaří dotáhnout všechny potřebné dokumenty, tak bychom mohli začít se stavebními pracemi v roce 2026,“ dodává Bartoš. Projekt teď čeká proces územního rozhodnutí a dalšího jednání s památkáři.

Návrh přestavby pochází z pera architektonického ateliéru DAM. Architekti se rozhodně nemohli nechat naplno unášet svou fantazií, Gabriel Loci je totiž od 60. let minulého století památkově chráněný. Jde o jednu z nejzajímavějších staveb takzvaného beuronského stylu, podobně jako Emauzské opatství na druhé straně Vltavy.

„Jsme si vědomi vysoké historické a kulturní hodnoty budovy, což jsme s odpovídajícím respektem zohlednili v plánech rekonstrukce. Všechny beuronské v maximální míře zrenovujeme, protože je to architektonicky nesmírně unikátní areál. Podobný na světě nenajdete. I to by mohlo být lákadlem pro hotelové hosty,“ věří Jiří Bartoš.

Přestavba kláštera na luxusní hotel zaujala i obyvatelé Prahy 5, i když ne uplně všechny v pozitovním slova smyslu. „Pětihvězdičkový hotel je přesně to, co místní potřebují,“ poznamenal sarkasticky v sousedské skupině Ondřej Č. „Tak to už tam vůbec nezaparkujeme a zhustí se doprava! Jak to mohli povolit?“ zlobí se Šárka B.

Co ale místní oceňují, je plán propojit Holečkovu ulici novou pěší stezkou s Petřínem i Pražským hradem. „Chceme areál, který se nachází poblíž Kinského zahrady, ještě více propojit s centrem města,“ popisuje Jiří Bartoš. Dominantou by zůstal i kostel s unikátní výzdobou, lidově označovaný jako Svatý Gabriel, který by dál sloužil církevním účelům.

Video
Video se připravuje ...

V klášteře se několikrát konal Designblok Jan Dařílek

Fotogalerie
19 fotografií