Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spor Vohralíkové a Pavlova poradce Koláře: Hádka a slova o „pročištění Hradu“

Autor: vja - 
26. ledna 2024
13:58

Náhlý konec vedoucí prezidentské kanceláře Jany Vohralíkové je i podle informací Blesku spojován s Petrem Kolářem, prezidentovým poradcem v oblasti zahraniční politiky. Podle zdrojů serveru Seznam Zprávy se měli oba aktéři ostře pohádat kvůli Kolářově bezpečnostní prověrce. Pověstnou poslední kapkou už tak vyhroceného sporu bylo, že Vohralíková měla Pavlovu poradci odebrat vstupní kartičku. Ta mu zaručovala téměř nepřetržitý přístup k hlavě státu. 

Kolářovi se prý nelíbila zejména skutečnost, že Vohralíková mu čím dál více přivírala dveře k prezidentu Pavlovi. S ním se původně jako zahraničněpolitický poradce scházel každé pondělí mezi čtyřma očima i na tzv. kolegiích společně s Vohralíkovou a dalšími vedoucími hradních odborů.

Ve spojitosti s vykonáváním funkce poradce měl Kolář záměr zřídit si bezpečnostní prověrku u Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Překvapení však přišlo, když Vohralíková vyrukovala s tím, že žádnou prověrku potřebovat nakonec nebude.

Od začátku roku byl totiž Kolář přesunut do týmu tzv. externích poradců, přičemž mu byla odebrána i vstupní karta, která mu umožňovala téměř nepřetržitý přístup k hlavě státu a účast na pravidelných schůzích. „Myslím, že tímhle krokem, přestože se Petrovi nelíbí, se to i pro ten Hrad pročistí, protože nemusí tuhle věc vysvětlovat a řešit,uvedl tehdy pro iRozhlas vedoucí tiskového odboru Hradu Vít Kolář.

„Práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností, kterou jsem dostala. Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ shrnula své působení na Hradě končící kancléřka.

Podle Pavla bude mít i nadále Vohralíkové dveře na Hrad otevřené. Poděkoval jí i za její dosavadní práci v těžké době začátku jeho úřadování. „Jana Vohralíková odvedla skvělou práci v nesmírně těžké době začátku prezidentského mandátu a budování kanceláře. Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu. Patří jí za to mé velké poděkování. Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu,“ stojí v tiskové zprávě Hradu.

Napjaté vztahy údajně panovaly i mezi Vohralíkovou a dalšími členy Pavlova týmu, kteří jej doprovázeli již od předvolební kampaně. Začátkem září byl zrušen kabinet prezidenta a skončila jeho ředitelka a Pavlova dlouhodobá spolupracovnice Linda Jozwiak Kopecká. Následně z funkce ředitelky hradního tiskového odboru odešla i Markéta Řeháková, která koncem října opustila i pozici prezidentovy mluvčí.

 „V uplynulých měsících se na Hradě zformovala dvě mocenská hnízda. Na jedné straně kancléřka a její aparát, na druhé lidé kolem mluvčí Řehákové a šéfky prezidentova kabinetu Jozwiak Kopecké,“ psal v září server Seznam Zprávy. Blesk s prosbou o komentář týkající událostí uplynulých dní a vztahů Vohralíkové s dalšími hradními zaměstnanci kontaktoval bývalou mluvčí prezidenta Markétu Řehákovou, ta však situaci odmítla komentovat. „Já už na Hradě nějakou dobu nepůsobím, a tak o tom aktuálním dění nemám žádné informace,“ uvedla.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. ledna 2024 08:41 )

👍 Nakynutej vepřovej koblížek se vykrmil a nechce se mu od plného koryta...

Jirik-ta ( 29. ledna 2024 08:40 )

👍 kámoš všech kámošů jí ztrestal 😁

jajas ( 27. ledna 2024 15:50 )

Jistěže nejde.....je to můj názor na Pavlovo "čištění hradu" po Zemanovi a Nejedlém, jak před volbama vyhlašoval. Z jeho jednání netuším, o jaké čištění tady jde, protože se tam začínají zabydlovat lidé podobní těm minulým (ale samozřejmě demokraticky).
Tvůj názor zase je, že: "Po Zemanovi a Nejedlém tam možná ještě nějaké jsou,(jakože stopy)." Takže? Každý máme svůj názor, ne?

jajas ( 27. ledna 2024 13:00 )

Zvykni si, že P. Hofflinger chodí s Babišem spát a ráno se s ním probouzí....pokud ještě o něm nemluví ze spaní, ale to nikdo neví.... 🙂

jajas ( 27. ledna 2024 12:58 )

Ne. Jedno svinstvo vymetou a druhé si tam zase nasadí...to pro mne není čištění. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa