Designér David Karásek se rozpovídal pro mikrofon Blesk.cz o myšlence kvalitního designu ve veřejném prostoru pro všechny, o ekologii a novinkách, které máte možnost vidět i v Praze. Dobře vypadající věci by podle něj neměly být záležitostí vybrané skupiny lidí.

„Městský mobiliář tuto ideu ztělesňuje nejlíp. Naše věci jsou logicky umístěné v prostředí, kde se pohybují úplně všichni od bezdomovců po univerzitní profesory, od lidí, kteří chodí do galerií a zajímají se o design a kulturu, až po lidi, kterým je to úplně jedno. Ale myslíme si, že všichni by měli být nějak kvalitním designem zasaženi. Veřejný prostor – například parky, nádraží, ulice, školní areály nebo nemocnice – stojí za to vybavovat kvalitními věcmi,“ uvedl David Karásek.

Nábytek z rýže? Cože?

Ekologie je dnes trendy ve všech možných odvětvích a design nezůstává pozadu. Nalézt ideální materiál je však podle Davida Karáska náročné, protože samotný veřejný prostor je náročný. Mobiliář musí odolat všem rozmarům počasí a nešetrnému zacházení.

Podívejte se na konkrétní novinky, které David Karásek představil:

Ještě větší komplikace přicházejí v případě, že se k realizaci používá recyklovaný materiál. „Problém je, že většina těchto materiálů je nekvalitní technologicky i esteticky. Našli jsme jeden, který je zajímavý tím, že jako odpadový materiál využívá rýžových slupek, což je zvláštní odpad. To je jedna z podstatných složek materiálu, ze kterého se dělají profily, a my z něj děláme městský mobiliář,“ vysvětlil designér, že i mezi recyklovaným materiálem se dá najít ten správný. Produkty mmcité však nejsou výhradně z materiálu, který rýžové slupky obsahuje.

Ačkoliv se David Karásek se svým týmem orientuje víc na zahraničí, také Praha je dle jeho slov zajímavým místem, kde realizuje spoustu projektů. „Poměrně úzce jsme spolupracovali také na novém mobiliáři pro Prahu, který jsme dělali se studiem Olgoj Chorchoj. To je vyloženě specifická pražská věc, která využívá naše zkušenosti z jiných projektů,“ popsal směrem k metropoli David Karásek. Nový pražský mobiliář designérů Michala Froňka a Jana Němečka by se dle dřívějších informací Institutu plánování a rozvoje (IPR) měl v ulicích metropole začít objevovat koncem tohoto roku.

Fotogalerie
13 fotografií