V ulici Na Florenci u Masarykova nádraží se dlouhodobě nacházelo místo, které jen leželo ladem. Nebylo tu nic než plevel a odpadky, zároveň šlo o obávané místo kvůli výskytu bezdomovců.

Tomu všemu je teď konec: na místě za neuvěřitelných devět dnů vzniklo městečko, které se skládá z 27 mobilních kontejnerů. V lokalitě má v budoucnu vzniknout obří obchodní ulice, než se tak ale stane, dostali nadšenci do městského rozvoje příležitost dočasně tu provozovat venkovní gastronomicko-kulturní projekt Manifesto.

Otcem myšlenky je americký krajinářský architekt Martin Barry, který v Praze žije. „Měli jsme před sebou několik výzev. Bylo důležité nalézt potenciál na místě, které ho v minulosti vůbec nemělo. Nezbytně jsme museli nalézt k projektu dobré partnery. Jde o dočasný experiment, chceme přinést život do zapomenutého koutu Prahy,“ uvedl Martin Barry ze společnosti reSITE.

Pozoruhodný projekt nabízí návštěvníkům gastronomické zážitky z nejrůznějších koutů světa. Tím ale Manifesto zdaleka nekončí. Uvnitř areálu najdete i podium pro koncerty a DJ sety, počítá se tu s filmovými projekcemi, nedělními pohádkami pro děti či pořádáním nejrůznějších workshopů. Jeden z kontejnerů je věnovaný výstavám obrazů, soch a dalších instalací. Počítá se tu i se zimním provozem. Tento prostor je zcela „cashless“, tedy zaplatíte zde pouze bezhotovostně.

Manifesto je zajímavý prostor, je však potřeba dodržovat jistá pravidla.
Autor: Daniel Vitouš

Pokud se Manifesto ve svém konceptu osvědčí, bude se na místě nacházet, než se zde začne stavět. Už teď však mají provozovatelé návrhy na další místa v Praze. Nebude tak nic jednoduššího, než sbalit kontejnery a celé městečko jednoduše přemístit jinam. V současnosti je v ulici Na Florenci veřejnosti místo otevřené každý den od 8 do 24 hodin. Další informace najdete na webu marketu.

Fotogalerie
31 fotografií