Do Prahy jako každoročně doputuje přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z nich se ve skleníku Fata Morgana před očima návštěvníků vylíhnou krasavci několika desítek druhů. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý (Danaus plexippus).

Návštěvníky možná překvapí, že někteří motýli podobně jako stěhovaví ptáci, za svůj život nacestují tisíce kilometrů při stěhování za lepším počasím. Právě motýlí migraci bude letošní výstava věnována. Kurátorka výstavy Eva Smržová pro Blesk vysvětlila, že někteří motýli umí podat skutečně působivé výkony: „Někteří motýli na jeden zátah uletí klidně i stovky kilometrů. Umí využít spoustu možností, jak se nést vzduchem, například díky vzdušným proudům doletí podstatně déle, než doletí vlastními silami.“

Motýli jsou na rozdíl od ptáků, kteří mohou čerpat zkušenosti od svých předků, na cestu za lepším životem zcela sami. „Ptáci mají rodiče, kteří je naučí, kudy mají letět. Motýli se orientují například podle tvaru pobřeží, podle slunce nebo měsíce. U některých motýlů ale vůbec nevíme, jak to dokážou, takže je velmi zajímavé po tom pátrat,“ dodává Eva Smržová.

140 tisíc motýlů za 20 let

Na výstavě se ukážou motýli všech barev, rozměrů i tvarů. Například největšími křídly se na výstavě může pyšnit Attacus Atlas. Ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý k příležitosti zahájení výstavy také připomněl, že skleník Fata Morgana letos oslaví dvacetileté výročí. Motýlí výstava se zde až na jednu výjimku zatím konala každý rok. Skleníkem Fata Morgana tak za dvacet let prolétlo už téměř 140 tisíc motýlů.

Součástí přehlídky živých motýlů je i výstava vyhynulých druhů motýlů s názvem ztracená krása. Trojská botanická zahrada si ji připravila ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. K vidění budou exponáty z Afriky, Indonésie, Nové Guineje nebo Himaláje.

Výstava potrvá šest týdnů od 19. května do 2. června, o víkendech se navíc návštěvníci mohou těšit na doprovodný program. Jelikož však zájem bývá obrovský, doporučuje vedení botanické zahrady navštívit výstavu ve všední dny. Otevřeno je každý den od 9:00 do 19:00 hodin.

Fotogalerie
13 fotografií