Osoba nedávno zesnulého člena vlivné rodiny Kočkových budila kontroverze už způsobem, jak zemřela. 28. září se totiž Kočka se svým luxusním mercedesem na dálnici D11 vypravil do protisměru, kde se čelně střetl s kamionem. Ani jeden z řidičů tragickou srážku nepřežil. Jak se zdá, kontroverze neutichají ani dva týdny od jeho skonu. Rodina mu totiž chystá velkolepý pohřební průvod, který posvětil magistrát hlavního města.

Krnáčová: Mám svázané ruce

„Nebyl důvod průvod zamítat,“ uvedl už dříve pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Zábor konkrétně Vinohradské ulice, kudy průvod půjde z náměstí Jiřího Poděbrad na Olšanské hřbitovy, je s posvěcením Policie ČR a Dopravního podniku hl. m. Prahy vyjednán mezi 12. a 15. hodinou,“ uvedl mluvčí. Povolení měl přitom vydat Odbor dopravní agendy magistrátu.

„Doprava s tím souhlasila a já nemám dosah, abych zakazovala veřejné správě, jak má fungovat,“ sdělila pro Právo dosluhující primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO). „Když si organizátor zabezpečí všechna povolení, tak nemám jakým způsobem tomu zabránit,“ uvedla dále. Zábor ulice a schválení průvodu. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny však jde o pochybné vyjádření.

PŘÍMÝ PŘENOS Z POHŘBU JANA KOČKY SLEDUJTE ZDE>>>

Když nerozhoduje magistrát, kdo tedy?

„Jde jen o podpůrná stanoviska, policie ani hasiči o tom nerozhodují, rozhoduje magistrát. Policisté v podstatě neřeknou nic jiného než to, že bude-li tam takováto akce, jsou schopni ji zajistit. Je to jen na úvaze magistrátu,“ řekl Právu Mlsna. „Magistrát v okamžiku, kdy by se měla zastavit doprava nebo by to narušilo chod města, má důvod takový pochod zakázat. Nevidím důvod, proč by měl takové žádosti vyhovět.“

Obdobně se už dříve pro Blesk.cz vyjádřil i starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS), kterému přístup magistrátu rovněž vadí. Organizaci průvodu totiž s městskou částí nikdo neřešil. „O tomto rozhodnutí jsme se jako městská část dozvěděli až jako poslední. Trasa průvodu byla zvolena nešťastně, protože podle mne zbytečně zkomplikuje dopravu nejen místním, ale i těm Pražanům, kteří tam okolo poledne pojedou,“ řekl Bellu. „Docela mne mrzí, že se na magistrátu nenašel politik, který by se pod schválení průvodu podepsal,“ doplnil starosta s tím, že pod veškerými okolnostmi průvodu jsou podepsaní právě úředníci magistrátu.
Fotogalerie
63 fotografií