Smuteční průvod za Jana Kočku mladšího naplánovali pozůstalí na pátek kolem poledne. Vést by měl od kostela Nejsvětějšího srdce páně na náměstí Jiřího z Poděbrad k Olšanským hřbitovům. Očekává se, že průvod bude okázalý, neboť Kočka patřil do prominentní rodiny pražských podnikatelů. Už při pohřbu Václava Kočky mladšího, kterého v roce 2008 zastřelil na křtu knihy Petra Paroubka podnikatel Bohumír Ďuričko, se jednalo o pompézní ceremonii. Právě ta je přitom mnohým trnem v oku.

Nevhodná pompa

Vůči formě smutečního průvodu se kriticky vyjádřil například starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). „Je mi líto, že se k této situaci magistrát postavil takto,“ řekl pro Blesk.cz starosta městské části, která bude průvod „nedobrovolně“ hostit. „Nemám nic proti pietnímu či pohřebnímu aktu, naopak chápu přání rodiny, že chce tělo zesnulého převézt, na druhou stranu mělo by to být spíše automobilem, a ne okázalým koňským spřežením za účasti stovek, ne-li tisíců účastníků,“ dodal s poukazem na to, že Kočka svým jednáním způsobil tragickou smrt řidiče kamionu.

Onen okázalý průvod navíc zkomplikuje nejen automobilovou, ale také tramvajovou dopravu mezi náměstím Jiřího z Poděbrad a Olšanskými hřbitovy. „Trasa průvodu byla zvolena nešťastně, protože podle mne zbytečně zkomplikuje dopravu nejen místním, ale i těm Pražanům, kteří tam okolo poledne pojedou,“ uvedl Bellu. Zároveň si postěžoval i na postup magistrátu. „O tomto rozhodnutí jsme se jako městská část dozvěděli až jako poslední. Jinou formu kromě protestu bohužel uplatnit nemohu. Ale docela mne mrzí, že se na magistrátu nenašel politik, který by se pod schválení průvodu podepsal,“ sdělil starosta s tím, že veškeré okolnosti průvodu zařizovali úředníci magistrátu.

Kudy a kdy průvod povede?

Organizátor akce si na průvod vyčlenil celkem tři hodiny. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana však akce pravděpodobně potrvá kratší dobu. „Zábor konkrétně Vinohradské ulice, kudy průvod půjde z náměstí Jiřího Poděbrad na Olšanské hřbitovy, je s posvěcením Policie ČR a Dopravního podniku hl. m. Prahy vyjednán mezi 12. a 15. hodinou,” uvedl pro Blesk.cz Hofman.

PŘÍMÝ PŘENOS Z POHŘBU JANA KOČKY SLEDUJTE ZDE>>>

Stavba hrobu Jana Kočky (†28) na pražských Olšanech.
Autor: Blesk - Robert Klejch
„Od organizátorů jsme každopádně byli ubezpečeni, že akce by neměla trvat déle než 30 minut,” uvádí nadále mluvčí. Ten se zároveň i vyjádřil k tomu, že i kdyby měl průvod trvat delší dobu, nebude Vinohradská s přilehlými komunikacemi uzavřená celoplošně. „Policisté budou postupně uzavírat a otevírat přilehlé komunikace a ty části Vinohradské, kudy už průvod prošel, podobně jako tomu bylo například při spanilé jízdě motorkářů u příležitosti oslav 115. let existence Harley-Davidson, která se v Praze konala začátkem července.”
Fotogalerie
48 fotografií