Přestože si řada lidí myslí, že se jich psychická onemocnění netýkají, jsou dle psychiatra Hollého na omylu. „Pravdou je to, že naprostá většina lidí se během svého života setká s duševní poruchou, ať už u sebe, nebo u někoho ve svém okolí,“ prozradil ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice.

„Odhadovaná prevalence duševních onemocnění v evropské populaci je přibližně 25 procent. To znamená, že každý čtvrtý Evropan během života prožije stav, který je možné diagnostikovat jako duševní poruchu,“ prozradil ředitel Bohnic. Přitom výsledky počítají i s tím, že ne každý vyhledá léčbu. Například v České republice ročně navštíví psychiatra okolo 700 tisíc lidí.

Depresivních lidí prý stále přibývá. „V posledních desetiletích narůstá počet lidí s úzkostně depresivními poruchami. Zdá se, že je můžeme řadit mezi takzvané ‚diseases of modernity‘, neboli civilizační onemocnění,“ uvedl psychiatr. Deprese přitom postihují všechny věkové kategorie. Mírně převládají třicátníci a čtyřicátníci.

Vyhledejte urychleně pomoc!

Syndrom vyhoření a deprese mohou člověku doslova zničit život. Zvlášť, když s danou situací dlouho nic nedělá. Ředitel Bohnic samozřejmě doporučuje ihned navštívit odborníka. „Ať už osobně, nebo telefonicky na lince důvěry,“ doporučoval.

Deprese totiž mohou dojít do stádia, kdy má člověk chuť ukončit svůj život. V tomto případě urychleně vyhledejte pomoc. „Pro Pražany je štěstím, že jsou k dispozici dvě non-stop fungující krizová centra (CKI v PN Bohnice a RIAPS), kde je možné vyhledat pomoc kdykoli,“ dodal odborník.

Předcházejte psychickému kolapsu 

Velmi podstatné je myslet na prevenci. „Důležité je umět odpočívat, dokázat být sám se sebou a svými myšlenkami. Ať už to nazveme meditací, modlitbou nebo nějak jinak. Může k tomu pomoci nějaká fyzická aktivita. Často totiž neovlivníme náročnost života kolem nás, proto se musíme naučit využívat chvilky volna k efektivnímu načerpání energie,“ navrhoval expert účinné úkony, které pomáhají čistit mysl a které předchází stresu a tím i následným depresím a syndromu vyhoření.

A jak pečuje o své zdraví sám psychiatr Hollý? „Snažím se dodržovat rituál ranního cvičení a relaxace. Neustále se učím správně odpočívat. Nesmírně důležité je pro mne pevné zakotvení v rodinných vztazích,“ svěřil se na závěr ředitel Bohnic.

Fotogalerie
6 fotografií