Prague Food Festival není pro Pražany žádnou novinkou. Koná se v metropoli již podvanácté. Na Vyšehradě je přitom festival teprve podruhé. Původně jste tuhle gastro akci mohli zažít na Hradě. Ovšem loni už změnila působiště, které se osvědčilo. Důkazem toho byli první natěšení gurmáni, kteří se vydali za jídlem už v pátek na zahájení. A že jich bylo. Po dvou hodinách od zahájení už se u stánků tvořily i několikaminutové fronty.

Z tolika stánků s jídlem vám půjde hlava až kolem. Proto jsme si pro vás připravili výběr pokrmů, které bodovaly nejen u nás v redakci, ale také u návštěvníků, kterým se nad těmito jídly dělaly boule až za ušima. 

TIPY REDAKCE

1. Pro milovníky masa

Pokud jste milovníky masité stravy, určitě byste neměli minout stánek s číslem 22, který nese název Balu Kitchen. Tady si můžete pochutnat na netradiční kombinaci hovězí svíčkové s grilovanou okrou a omáčkou z kiwana. Tuhle dobrotu můžete ochutnat za 6 grandů

Prague Food Festival nabízí možnost ochutnat jídla z 22 vyhlášených restaurací.
Autor: Eva Fornálová

2. Nápadité ochlazení v roli

Na Prague Food Festivalu objevíte hned několik stánků se zmrzlinami, které jsou promyšleně rozprostřeny po areálu. My vám doporučujeme nejnápaditější zpracování ve stánku s číslem 8 v podobě rolované zmrzliny, která připomíná růži a při troše fantazie roličku papíru. Zmrzlinu si můžete zvolit s kokosovým nebo smetanovým základem. Navíc bodne v moment, kdy vám začnou docházet žetony a budete se chtít s drahou polovičkou rozdělit rovným dílem. Porci u Rolls Bros koupíte za 6 grandů.

Prague Food Festival nabízí možnost ochutnat jídla z 22 vyhlášených restaurací.
Autor: Eva Fornálová

3. Za orientem i se »šíšou«

Pokud máte rádi orientální kuchyni, rozhodně doporučujeme vydat se ke stánku číslo 25 s názvem El Emir. Jakmile ochutnáte zdejší hummus, po verzi ze supermarketu už nikdy nesáhnete. Navíc si tady můžete sednout ke stolku nebo do trávy a u toho si vychutnat vodní dýmku. Talířek s předkrmem v libanonském stylu stojí 5 grandů.

Vodní dýmka a hummus ve stánku 25 - El Emir
Autor: Eva Fornálová

4. Regionální kuchyně

Láká vás regionální kuchyně? Pak se vydejte na Vyšehradě ke stánku číslo 26, ve kterém vás pohostí Zámek Ratměřice se svým speciálním menu. Pokud se tady zastavíte, nechte si nandat vepřové, které rozhodně v českých restauracích běžně neokusíte. Za 7 grandů  dostanete vepřovou nožičku s lanýžem a kompot z kořenovky s višní. Přestože jsou jídla podávaná na malém talířku, doporučujeme se o tuhle porci podělit s partnerem, abyste měli prostor na další ochutnávání.

U stánku 26 můžete ochutnat vepřovou nožičku s lanýžem a kompot z kořenovky s višní.
Autor: Eva Fornálová

5. Sladká tečka

A když už vám doporučujeme jídlo z regionálních surovin, takovou typickou sladkou českou tečku můžete okusit u stánku 32, který nese název Marmelády s příběhem. Ovšem nebojte, nedostanete tady marmeládu na talířek. Domácí džem zde podávají v palačinkách. Tahle dobrota navíc vyjde na pouhé 2 grandy.

Stánek číslo 32 - Palačinky s marmeládou s příběhem
Autor: Eva Fornálová

Přehled všech restaurací, které se účastní Prague Food Festivalu v pátek 25. a sobotu 26. května od 12 do 21 hodin a v neděli 27. května od 12 do 19 hodin, najdete zde.

Placení

Jak jste si mohli všimnout v článku, namísto korun se tady platí grandy. Prvních deset grandů získáte při koupi vstupenky v hodnotě 500 korun, které se prodávají na místě. Další festivalové platidlo si můžete přikoupit ve festivalových bankách, které jsou rozprostřené po celém areálu. Za 10 grandů pak zaplatíte 300 korun, tj. 1 grand 30 Kč. 

Podívejte se, jak to na festivalu vypadalo první den:

Fotogalerie
57 fotografií
Video
Video se připravuje ...

Takhle to vypadalo na Prague Food Festivalu první den. Eva Fornálová