Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Předčasný porod skončil tragédií. Miminko nepřežilo poté, co ho doktor skalpelem řízl do hlavy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
27. září 2018
05:15

K tragické události došlo ve Velké Británii, kde krátce po předčasném porodu zahynulo novorozeňátko. Příčinou by mohlo být pochybení lékaře, který dítěti omylem vyřízl na hlavě ránu skalpelem.

Millie–Rae Kimberly Dowdová se narodila v porodnici Singleton ve Swansea 12. Ledna 2017. Na světě ale bohužel dlouho nepřežila.

Když její matka přišla na předběžné vyšetření před porodem, doktoři jí oznámili, že má nízko položenou placentu a hrozí velké riziko předčasného porodu.

Měli pravdu. Jen pár dní na to praskla Stacey Mearsové voda, a byla tak hospitalizována v nemocnici, aby se připravila na předčasný porod ve 26. týdnu těhotenství. Lékaři byli optimističtí, děťátku i přes velmi brzký termín předpovídali 75% šanci na přežití.

Pod celkovou anestezií byla odvezena na porodní sál, kde byl předem naplánovaný porod císařským řezem, aby se maximálně předešlo rizikům. Právě to se však stalo miminku osudným.

„Bylo tak těžké pochopit, co se vlastně stalo. Neustále to nechápu,“ říká nešťastná matka, které po probuzení z umělého spánku lékaři oznámili, že její holčička nežije.

Paul Flynn, který měl celý porod na starosti, údajně podle jeho slov chtěl ve finální fázi porodu přeříznout placentu. Nejdříve prý nožem, poté i pomocí svých prstů. Bohužel jí nejspíše zaměnil za vrcholek hlavičky dítěte.

„Velice se omlouvám za útrapy, které jsem rodině způsobil. Způsobila je má chyba a já toho budu litovat do konce života. Nikdy v mé kariéře se mi nic podobného nestalo,“ uvedl lékař směrem k rodině.

Ani dnes však není jisté, zda přibližně tří centimetrová ranka na měkké hlavičce novorozeňátka mohla zapříčinit jeho brzkou smrt. Miminko mělo již krátce po porodu velmi nízký pulz a bohužel se asi po půl hodince jeho srdíčko zastavilo. Vyšetření post-mortem odhalilo, že děťátko těžko přijímalo kyslík, který nenacházel cestu do mozku.

Podle předních odborníků mohlo zranění na hlavě minimálně přispět k tomuto jevu, jisté však není nic. Vyšetřování, bezesporu tragické události, stále pokračuje.


Původně použitá fotografie FN Plzeň se  v žádném případě k popisovanému článku nevztahovala.

  

hejpockej ( 27. září 2018 23:37 )

i presto, ze pochybil, lekare si vazim za to, ze priznal svou chybu a omluvil se... to neni jako bezcharakterni lekari a nemocnice v CR, ktery by vam zaryte tvrdili, ze nepochybili, falsovali evidenci,atd.

jasnovidec01 ( 27. září 2018 17:59 )

dartwader:mě může nas.ra.t je inteligent ,ale to ty nejsi papa

jasnovidec01 ( 27. září 2018 08:42 )

dartwader:::::demente vyjadřuješ se o smrti ditěte,ty jsi asi meloun,ale pěkně schnilej demente ,jsi pako jak ten autor článku so píše ZAHYNULO.

jasnovidec01 ( 27. září 2018 08:32 )

autor článku je dement !!!!jak může napsat že dítě ZAHYNULO ????copak je nějakej trávník nebo kytka a nedej bože zvíře ???to je hnus.

Zobrazit celou diskusi