Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maminku Pavlu zabila agresivní rakovina: Dopis dcerám a instrukce k pohřbu pro manžela

Autor: dce - 
25. září 2018
17:27

Pavla Dandová (†32) bojovala s rakovinou dva roky. V září 2016 jí lékaři diagnostikovali synoviální sarkom, kvůli léčbě dokonce šla na potrat v téměř 6. měsíci těhotenství. Bohužel v boji s takto agresivní rakovinou neměla prakticky šanci – v neděli nemoci podlehla. Na svém blogu popsala, jak v nejtěžších chvílích sepsala dopis pro děti (4) a pro manžela seznam přání v případě úmrtí.

Když začalo Pavlu během těhotenství bolet za krkem, velkou důležitost tomu zpočátku nepřikládala. Nakonec ale zašla k lékaři a čekala ji tvrdá diagnóza – měla ve svalu synoviální nádor. Velmi agresivní forma rakoviny.

Aby mohla začít léčbu, musela na potrat v téměř šestém měsíci těhotenství. Na svém blogu popisuje, že pro ni nebylo velmi těžké jen toto srdcervoucí rozhodnutí, ale i představa, co všechno by se mohlo stát.

„Ono není jednoduché poslechnout si, že půjde o naprosto extrémní operační výkon, při kterém je velké riziko úmrtí nebo částečného ochrnutí, ovšem dává největší možnou a vlastně jedinou naději. Nebo pak sdělit manželovi svá přání v případě úmrtí a dát dohromady vše potřebné. Napsat dětem dopis na rozloučenou a vědět, že si vás asi nebudou pamatovat. Bylo by ale zbabělé a nefér tohle neudělat,“ vysvětlila Pavla.

Operace proběhla úspěšně, dokonce Pavlu lékaři prohlásili za vyléčenou. Štěstí ovšem netrvalo dlouho... Po nějaké době si Pavla nechala udělat nové testy a ukázalo se, že jí rakovina metastázovala do plic.

Lékařka jí doporučila léčbu přípravkem Lartruvio – biologickou léčbu, která je šetrnější a má lepší výsledky. Jenže pojišťovna odmítla lék hradit. Pavla byla připravená prodat byt, aby mohli léky, které stály téměř sto tisíc na tři týdny, financovat. Pojišťovna ale nakonec ustoupila.

Bohužel Pavla souboj s agresivní rakovinou nepřežila. O její smrti informovala v neděli její kamarádka na Facebooku.

majojo ( 26. září 2018 01:15 )

Mohla mít víc času pro svoje malé holčičky.To se taky počítá. Logika, že by se stejně nevyléčila, je beznadějně blbá.

majojo ( 26. září 2018 01:11 )

Samozřejmě, když léčba nebyla zahájena včas. To že ji pojišťovna odsouhlasila, až už bylo pozdě, to bylo zbyteřné plýtvání.

majojo ( 26. září 2018 01:08 )

To by byůo jen hanobení ostatků. Co takhle najít podobnou svi.ni na důchodovém zabezpečení a zkrouhnout mu důchod na minimum. Ať si na stará kolema užívá života.

bumb ( 25. září 2018 21:39 )

A co takový Gott,kolem něj se točili ti nejlepší doktoři a jistě tu léčbu platila pojištovna.Ted kráká dál dědek senilní.Paní mohla ještě chvíli žít. pro své malé dětičky.Pojištovna dělala drahoty ,protože věděla,že se jí blíží konec a proto se rozhodla jí to zaplatit.H A J Z L I.

bullshit ( 25. září 2018 21:12 )

Hlavně že zdarma léčíme bojovníky z Afghanistánu, jsme na Haiti, v Sirii, vojáci v Afghanistánu mají 5000 denně jen jako příplatek. Léčíme přivandrovalce, co do systému nikdy nedali haléře...Mám podobný případ u kamaráda, paní (38) zemřela na rakovinu mozku, když ji nechali na pospas času a pak už bylo takzvaně pozdě. Případů je mraky, jen se nedostanou do novin. Je to hnus.

Zobrazit celou diskusi