Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S dcerou (3 měs.) před světovými státníky. Premiérka řečnila, manžel v sále hlídal dítě

Autor: Darina Jíchová - 
25. září 2018
11:50

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (38) letos prvně vystoupila na Valném shromáždění OSN, zvolila netradiční doprovod, čímž se zapsala do dějin zasedání. Do jednací síně totiž přišla se svou tříměsíční dcerou Neve. Už před porodem svého prvního potomka hlásila, že se po šestinedělí vrátí do úřadu a čas bude dělit mezi rodinu a práci. Partner Ardernové, moderátor Clarke Gayford, je s dcerou na mateřské, uvedla stanice CNN

Zatímco Ardernová pronášela svou řeč během Mírového summitu Nelsona Mandely v rámci Valného shromáždění, Gayford se v hledišti staral o jejich dceru.

První dítě Nového Zélandu

Na svém twitterovém účtu sdílel i fotku identifikační průkazky, kterou malá Neve jako účastník Valného shromáždění dostala od organizátorů.

„Škoda, že se mi nepodařil zachytit šok japonské delegace, když vešli do síně a viděli Neve. Zrovna jsme měnili plínky,“ napsal Gayford na twitteru. Pod celým jménem dítěte nechyběla poznámka: První dítě Nového Zélandu, jak malé Neve přezdívá tisk.

Dcera premiérky Ardernové od organizátorů Valného shromáždění OSN dostala vlastní průkazku. Dcera premiérky Ardernové od organizátorů Valného shromáždění OSN dostala vlastní průkazku. | reprofoto/twitter

Ardernová: Rodit ve funkci bude normální

Bývalá velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová, která sloužila pod exprezidentem Barackem Obamou, rozhodnutí Ardernové přivést si na jednání dítě ocenila. „Musím zdůraznit, jak moc tuhle akci OSN a celá vláda potřebovala,“ uvedla ve svém tweetu. Ardernová své rozhodnuti označila za praktický krok.

„Na Novém Zélandu je Neve vždycky někdo poblíž, jen ji u toho tak často nezachytí kamery,“ řekla novinářům. Ardernová je teprve druhou světovou vůdkyní, která ve funkci porodila. Předpokládá, že za pár let to ale pro političky bude běžná praxe.

Kvůli dceři nešetří ani státní rozpočet

Premiérka má pověst spořivé političky, výdaje se snaží stáhnout na minimum, nedávno ale prokázala, že pokud jde o čas strávený s dcerou, šetřit nehodlá. Na Fórum pacifických ostrovů vyrazila o den později, aby mohla být doma s Neve déle. Přestože nepřekročila rozpočet, u jindy škudlivé političky to bylo dost překvapivé a kritici jí drahý let okamžitě vyčetli.

Na státní náklady do New Yorku ale přijela jen Ardernová a její politická delegace, cestu Gayforda a Neve si hradí premiérčina rodina sama. „Na Novém Zélandu nemáme stanovou žádnou penzi pro partnera nebo partnerku předsedy vlády. Doma jsme se rozhodli, že Clarke pojede, že to zaplatíme sami, a tak tady jsme,“ vysvětlila premiérka.

Přestože ji Gayford doprovází na různé akce, primárně dorazil, aby se staral o jejich dceru. „Nemáme žádný přesný plán, kojit budu tam, kde zrovna jsem. Může se stát, že se mnou Neve a Clarke půjdou na každou akci, může se stát, že budou jen v hotelu,“ dodala Ardernová. Protože premiérka stále kojí, dceru si nosí i do práce. Většinu péče ale podle páru zajišťuje Gayford.

Vzestup Ardernové

Ardernová je nejmladší novozélandskou premiérkou za posledních 150 let, loni na podzim se svou Novozélandskou stranou práce vyhrála volby a porazila dosavadního premiéra Billa Englishe. V čele strany v tu dobu stála teprve tři měsíce.

mandat ( 25. září 2018 12:40 )

Chudinka, nema dost penez,aby si poridila hlidani, nebo nemuze angazovat babicku, tetu atd .? Je to jen divadlo,aby byla v mediich a resil se ten nesmysl,jak tahat mimina do prace. Ma snad narok na materskou dovolenou, kdyz chce pracovat,tak at si neporizuje na stara kolena dite.

Zobrazit celou diskusi