Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kojí i během jednání. Premiérka Nového Zélandu promluvila o tom, jak jí dcera změnila práci

Autor: Darina Jíchová - 
14. srpna 2018
09:43

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, která jako teprve druhá žena ve funkci porodila, promluvila s reportéry deníku Guardian o tom, jak jí dítě změnilo pohled na svět. Ardernová se po šestitýdenní mateřské dovolené vrátila do kanceláře a naplno se vrhla do práce. Zvládla vyjednat konec stávky zdravotních sester, představit zákaz plastových tašek i oznámit založení nové nemocnice pro duševně nemocné.

Ardernová 21. června přivedla na svět svého prvního potomka, dceru Neve, kterou má společně se svým partnerem, moderátorem Clarkem Gayfordem. Vládu na šest týdnů předala do rukou vicepremiéra Winstona Petersa, od minulého týdne už ale zase úřaduje ona a péče o dceru se ujal Gayford, který nastoupil na otcovskou dovolenou.

Přestože to vypadá, že se premiérka naplno pustila do práce, sama Ardernová přiznala, že musela svůj režim upravit. „Některé věci se musely změnit,“ přiznala premiérka. Například jeden ze svých pokojů v kanceláři upravila na dětský pokoj, kde může dceru nakrmit.

Ardernová kojí přímo v úřadu

„Kojím každé tři hodiny, někdy přímo během jednání. Je to těžké, nepopírám to. Už několikrát jsem ale upozornila, že nejsem první ani poslední žena, která musí skloubit mateřství a kariéru,“ politička vypadá odpočatě a lidé se shodují, že jí mateřství sluší. „Jistě, přítomnost dítěte v kanceláři zcela změní atmosféru na pracovišti, musím ale říct, že já si tu změnu užívám,“ připustila Ardernová.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se po šestitýdenní mateřské dovolené vrátila zpátky do úřadu. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se po šestitýdenní mateřské dovolené vrátila zpátky do úřadu. | Reuters

Dodala, že spousta jejích schůzek pokračuje i během kojení. „Vždycky se snažím ukradnout si nějakou tu chviličku během dne pro Neve. Lidé říkají, že mě to přejde, ale já si užívám i to, když mě Neve budí v noci,“ svěřila se premiérka. Ardernová už před porodem požádala média, aby její dceři poskytla soukromí.

Incident s médii

Televizní stanice Television New Zealand se tak premiérce omluvila za to, že zveřejnila záběry, jak Ardernová kojí. „Omlouváme se, měli jsme se soustředit na téma debaty – zákaz plastových tašek, ne na kojící premiérku,“ uvedlo vedení televize, Ardernová ale incident přešla bez komentáře.

Být premiérkou a matkou je práce na 24/7

Premiérka uvedla, že velkou část péče o dceru zastane Gayford, dokud ale kojí, chce mít dítě co nejvíce u sebe. „Malou kuchyňku jsme předělali na dětský pokojík. Mám tam přebalovací pultík, pleny, oblečení a některé dárky, co jsme dostali po porodu,“ popsala svůj nový pracovní prostor Ardernová.

„Za jiných okolností bych možná jednala jinak a zvolila delší mateřskou dovolenou. Loni mi ale občané udělili to privilegium, abych mohla být premiérkou země, musím dostát svým slibům. Zároveň mám i privilegium být matkou, nechci zklamat ani svou zemi, ani svou dceru,“ prohlásila Ardernová. „Nikdy jsem nepřemýšlela, že bych doma zůstala déle,“ matky na Novém Zélandu mají mateřskou dovolenou po dobu 22 týdnu, v roce 2020 by se pak měla prodloužit na 26 týdnů.

„Stát v čele země a její vlády je práce na 24 hodin denně 7 dní v týdnu, ani po dobu šestinedělí jsem nepřestala pracovat. Můj tým mě informoval o všem, co se dělo a probírali jsme společně všechna důležitá rozhodnutí. Čas strávený mimo úřad mi dal možnost promyslet, jak chci postupovat dál. Všechno jsem prošla s Clarkem a myslím, že jsme našli vhodné řešení,“ uvedla premiérka.

Budoucí projekty

Ardernová se v následujících měsících hodlá zaměřit na boj s dětskou chudobou, má však i další projekty. „Během těhotenství a na mateřské jsem měla možnost lépe porozumět tomu, jak funguje systém porodních asistentek, poporodní péče a bezplatné zdravotní péče do pěti let. Vždycky jsem důvěřovala systému návštěv sester u rodiny a věřím tomu i dál,“ prohlásila a dodala, že tento program bude nadále plně podporovat.

V září Ardernová společně se svým partnerem Gayfordem a jejich dcerou zamíří na Valné shromáždění OSN. Novozélandská premiérka chce diskutovat především o klimatické změně a o otázkách práv žen a dětí po celém světě. Dodala, že hodlá probrat i posílení mezinárodního trhu, zvláště v souvislosti se cly, která udělil americký prezident Donald Trump.

Zobrazit celou diskusi