Jak na vyrovnání podlahy? Způsobů je několik. Podlahy na betonových konstrukcích (betonových stropech) lze obvykle bez větších problémů vylít betonem. Je ale třeba počítat s tím, že vysychání betonu celou realizaci prodlouží. Rekonstrukce suchou cestou, která se hodí pro realizace podlah na dřevěných stropech, je naproti tomu velmi rychlá, takže podlahu můžete používat ihned po dokončení prací. 

Suchá cesta využívá miniaturní kuličky

Pro vyrovnání podlahy suchou cestou se používá podsyp z lehkého keramického kameniva Liapor (keramzitu). To je tvořeno malými, ale velmi pevnými keramickými kuličkami, které mají skvělé izolační parametry. Pro vyrovnávací podsypy podlah se využívají kuličky s průměrem 1-4 mm. Na připravený podklad se nasype potřebná vrstva kameniva, která se ručně zhutní. Na zhutnělou vrstvu Liaporu se poté položí podlahové desky (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd.).

  • VIDEO: Jak probíhá rekonstrukce podlahy suchou cestou

Realizace suché podlahy nevyžaduje žádné technologické přestávky a povrch je ihned po dokončení pochozí. Podsyp z Liaporu účinně vyrovná nerovnosti podkladu, lze ho použít jako výplň nepravidelných prostor, zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Suché podlahy jsou relativně lehké, a tak nezatěžují nosné konstrukce stavby. Díky tomu jsou vhodné například i pro řešení podlah střešních nástaveb bytových domů.

S betonem si chvilku počkáte. Nebo ne?

Dalším způsobem vyrovnání podlahy je její vylití betonem nebo směsmi na jeho bázi. Tato technologie s sebou nese trochu nepohodlí v podobě relativně dlouhé technologické přestávky pro vyschnutí betonu a také riziko prasklin. Ovšem není beton jako beton. Pokud chcete mít betonovou podlahu rychleji suchou, abyste po ní mohli chodit už za 24 hodin, vyhnout se riziku prasklin, zajistit lepší tepelnou izolaci a snížit zatížení nosné konstrukce, můžete použít další z materiálů Liapor - lehký keramický beton Liapor Mix.

  •  VIDEO: Jak probíhá rekonstrukce podlahy lehkým betonem

Lehký beton se vyrábí podle speciální receptury s přidáním lehkého keramického kameniva Liapor. Při zachování stejné pevnosti a odolnosti, jakou se vyznačuje běžný beton, nabízí hmotnost až o 2/3 nižší (pouze 600 kg/m3. Neopomenutelné jsou i jeho tepelně izolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti 0,14 Wm-1 K-1). 

Suchou směs Liapor Mix (resp. Liapor Mix final) stačí na stavbě smíchat s vodou a nanášet obdobně jako běžný beton. Upravuje se klasicky stahovací latí a běžným zednickým hladítkem do požadované výšky. Není potřeba vytvářet dilatační spáry, protože lehký beton nepraská a dobře se pojí s okolním materiálem. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů, ale po podlaze můžete chodit už za 24 hodin.

Keramické kamenivo Liapor i směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix zakoupíte on-line v e-shopu Liapor, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.