Chemické posypy, na které často spoléhají správci komunikací, není možné používat v blízkosti vodních zdrojů, v parcích, lázeňských územích, CHKO a dalších podobných místech, kde by chemie mohla ohrozit půdu nebo zvířata. Alternativou k chemickým směsím je proto posyp z rozdrceného keramického kameniva. Ten ve srovnání s běžným chemickým nebo štěrkovým posypem vyniká nejen šetrností k životnímu prostředí, ale také nízkou chemickou i mechanickou zátěží komunikací a kanalizací.

Zimní posyp Liapor tvoří drcené keramické kamenivo Liapor, které se vyrábí vypalováním čistého přírodního jílu při vysokých teplotách. Výsledkem je v podstatě přírodní a nezávadný materiál, který může oficiálně používat ekooznačení Ekologicky šetrný výrobek. Posyp lze použít na všech typech komunikací a je určen nejen správcům komunikací, ale také všem zákazníkům, kteří ekologická řešení vnímají jako běžnou součást života, a proto vždy preferují produkty šetrné k životnímu prostředí.

Zničená kola i boty. I takové mohou být účinky chemických posypů.
Autor: Lias Vintířov

Účinný i bez zbytečné chemie

I když jsou chemické posypy účinné, sami můžete pozorovat, že jde o poměrně agresivní chemický koktejl. Jeho dopady lze sledovat na poničených kolech aut, zimních botách se „solnými“ mapami nebo na podrážděných a rozpraskaných tlapkách vašich zvířecích kamarádů. Pokud se rozhodnete pro lehký Zimní posyp Liapor, oceníte na něm především:

•  Vysokou účinnost i při velmi nízkých teplotách,
• až 3,5x vyšší vydatnost než u konkurenčních posypů,
• ekonomičnost a praktické balení od 10 l,
• pohodlné skladování volně pod širým nebem,
• zdravotní nezávadnost, • recyklovatelnost,
• žádné škody na povrchu chodníků či silnic.

Používáním Zimního posypu Liapor lze zkrátka snadno předejít hned několika problémům. Keramický posyp šetří životní prostředí a je dobře snesitelný pro člověka, zvířata i rostliny. K ošetřovaným plochám se chová mnohem šetrněji než klasické posypové materiály (štěrky) a nezpůsobuje jejich poškození.

Myslete na své psí kamarády.
Autor: Lias Vintířov

Když sníh či led na ošetřených plochách roztaje, vzlíná Liapor na povrch. Při opětovném mrazu zůstává zachován vysoký součinitel tření, a proto není nutné posyp doplňovat. Keramická směs navíc nemá tendenci k vytváření zmrzlých hrudek, a to ani v delším časovém období.

Dalším benefitem Liaporu je, že ho na jaře nemusíte nákladně odstraňovat. Na rozdíl od písků a drtí lze náklady na čištění snížit až o 60 %. Použitý materiál, který vám zbyde, lze bez obav nanést na záhony a zelené plochy, kde tento přírodní porézní materiál kypří půdu a zlepšuje provzdušňování kořenových systémů rostlin.

Balení pro domácnost i podnikání

Zimní posyp Liapor je dostupný v balení po 10, 50 nebo 1000 litrech, případně jako volně ložený materiál. Desetilitrové balení přitom vystačí na ošetření plochy o rozloze 200 m2.

Detail keramické drti.
Autor: Lias Vintířov

S ohledem na objemovou hmotnost 415 kg / m3 lze zavážet běžně 50 m3 materiálu. Díky tomu si zákazníci při velkých odběrech pochvalují úsporu za dopravu. Společnost Lias Vintířov, která unikátní Liapor vyrábí, navíc svým zákazníků v rámci smluvního vztahu garantuje možnost plynulého zásobení. Podnikatelé proto nemusejí vytvářet velké skladovací prostory pro předzásobení.

Posyp Liapor v deseti a padesátilitrovém balení je možné zakoupit také z pohodlí domova v e-shopu společnosti Liapor. Více informací o ekologickém posypu Liapor najdete na webu www.zimni-posyp.cz.