Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt chlapců (†7) na jezeře Lhota: Hoch se snažil zachránit bratrance z chaluh, utopili se oba

Autor: shp, Zuzana Špániková, idh - 
4. srpna 2018
05:00

Tragédie z jezera Lhota, na kterém se utopily dvě sedmileté děti, má možná hrdinské pozadí. Podle očitého svědka se jeden z chlapců snažil zachránit druhého, když se zamotal do chaluh. Nakonec zemřel s ním.

Matky chlapců byly sestry, ale ani jedna z nich neuměla plavat. Když zjistily, že po chlapcích zbyly jenom plavecké kruhy, začaly okamžitě shánět pomoc i s dalšími příbuznými. Jejich snaha však byla marná, podle svědků jim nikdo z personálu areálu nevěnoval pozornost.

Rodiče prosili už dávno před tím o pomoc. Nikdo jim nevěnoval pozornost, jelikož to byli cizinci. Matka běhala po pláži a důchodkyně, které seděly v takzvané kanceláři, se jim vysmívaly a až po dlouhé době poprvé v rozhlase zaznělo, že se ztratili dva sedmiletí chlapci,“ popsala Blesku svědkyně Kristýna. Nakonec bylo vyhlášeno pátrání, ale už bylo pozdě.

Jejich mrtvoly našli až potápěči. Dva metry za šlapadly našli těla chlapců. „Když se potápěč vynořil, byl celý zamotaný do chaluh a už kýval, že je má. Kluci se určitě začali topit a do chaluh se zamotali. Myslíme si, že jeden zachraňoval toho druhého a umřeli oba,“ řekl Blesku jeden ze svědků tragédie, který si nepřeje být jmenován.

Co říká vedení areálu

Paní nám ukazovala fotky v mobilu, asi kolem 15:00, neuměla česky. Rozhlasem jsme vyhlásili, že je hledáme. Pokusili jsme se je najít a několikrát obešli jezero. Pokaždé, když se něco takového stane, jsme první, kdo volá policii. Personál neudělal nic špatně, je vychovaný,“ řekl včera ředitel areálu Lhota, spol. s r. o. Robert Nedvěd.

Plavčíci jen na okrasu?

Na místě jsme při reportáži včera strávili asi dvě hodiny, přičemž po celou dobu zůstala věž, která je pro plavčíky určená, zcela prázdná. Plavčici nám museli ukázat až místní pravidelní návštěvníci, protože nenápadné ženy v modrých plavkách jsme si nevšimli vůbec. Navíc téměř celou dobu strávila u kiosku s jídlem, odkud na pláž a vodu není vidět dobře. Na otázky Blesku žena odmítla odpověď, nechtěla se vyjádřit ani k tragédii, ani k jejímu včerejšímu působení na pláži.

Šílená cena za nic

Za parkování na Lhotě dáte stovku, za vstup do areálu pak dalších 60 korun. Přesto, že areál musí vydělávat dost, zajišťuje za tyto peníze jen dva, nebo jednoho plavčíka, a v případě krize rozhodně nečekejte pomoc. Plavání je tady opravdu na vlastní nebezpečí...

Odborníci: Kruh a další pomůcky nejsou bezpečné!

Tragédie, která se odehrála u jezera Lhota, je i smutným varováním pro rodiče malých dětí. Odborníci radí nespoléhat na plavecké pomůcky a nespouštět děti z očí. Například nafukovací kruh vlastně není plavecká pomůcka a rozhodně není bezpečný. Podle odborníků hrozí, že se děti mohou vysmeknout, nafukovací předměty mohou ucházet, mechanicky se poškodit.

To není věc, která by dítě měla jistit ve větší hloubce, než kde dosáhne,“ řekla Blesku Pavlína Marešová, vedoucí provozu Plaveckého stadionu Podolí. Stoprocentně bezpečná pomůcka prý prakticky neexistuje. „Rodiče by měli co nejdříve děti naučit plavat a dávat na ně za všech okolností pozor,“ upozornila Marešová.

Ammie and Annie ( 6. srpna 2018 20:41 )

Za prvé jednomu bylo 5let a druhýmu 7let 2.oba neuměli plavat a ani jejich mámy.3.hlidal je táta kterej si pak šel koupit zmrzlinu a nachal je samotné u jezera😅

dametodokupy ( 5. srpna 2018 20:43 )

 Proc teda chlapci nepomohl z chaluh ten dospelak co tady svedcil? Byl evidentne nejbliz a videl, ze maji potize. Proc detem nepomohl on?? Proste lhostejnost vladne svetem. A hlavne v Cechach

cznb ( 5. srpna 2018 00:29 )

Debilka jsi tady leda tak ty

va45 ( 4. srpna 2018 17:57 )

Hoďme to na plavčíka.A co dělali ty matky,Kecaly a nedávaly pozor na děcka.To nám chce někdo namluvit,že když se někdo topí,že chvíli sebou neplácá na povrchu než se potopí.Leda,že by tam ti kluci skočili a už se nevynořili.

va45 ( 4. srpna 2018 17:54 )

Co tady kecáš.Včera v televizi bylo jasně řečeno,že kluci plavat neuměli a matka co je šla hledat po dlouhé době a to už kluci byli mrtví plavat neuměla taky.Dva kluci se utopí a hned se to začne zpolitizovat protože to byli Vijetnamci.Jednoznačně za utopení svých dětí můžou jejich matky.Normální matka nenechá 7 leté děcko samo se koupat v tak velkém jezeře.Kdyby je hlídali tak musely vidět,že není něco v pořádku a děcka se topí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání