Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jste divný.“ Jan s rakovinou marně hledal práci. A chyba úředníka ho připravila o milion

Autor: bud - 
23. června 2018
07:00

Životní osud mladého muže ze severu Čech ukazuje, jak snadno může liknavost nebo chyba úředníků ztížit život invalidním lidem. Přestože měl neléčitelné následky kvůli rakovině a schizofrenii, kvůli nimž si nemohl najít práci, úředníci mu přiznali důchod jen ve výši 3500 korun. Až po dlouhé „válce“ s úřady si vymohl vrácení peněz za uplynulé roky. Celkem dostal přes milion korun.

Pan Jan (34) ze severních Čech už v dětství onemocněl Hodgkinovým lymfomem, absolvoval operaci, chemoterapii, radioterapii a dodnes je v péči onkologů. V 15 letech se u něj projevila schizofrenie a podle lékařů jsou možnosti léčby jen omezené. I přes zdravotní potíže se snažil najít si práci, ale bez úspěchu. Jediné, co se mu na pár měsíců podařilo sehnat, bylo sepisování smluv.

„I když jsem se velmi snažil, nemohl jsem najít práci, každému potencionálnímu zaměstnavateli jsem se zdál divný. Přetrvávaly obtíže zřejmě jako vedlejší následky užívání antipsychotik a dalších léků proti schizofrenii, například zpomalenost, ospalost, nekoordinovanost, nesoustředěnost, občasné bludy, potíže s motorikou a polykáním,“ napsal pan Jan v dopise, kterým se obrátil na ombudsmanku Annu Šabatovou. Žádal v něm přezkoumání výše invalidního důchodu.

Po marných pokusech o hledání práce totiž požádal o invalidní důchod, aby měl z čeho žít. Bylo mu přiznáno 2500 korun a poté, co byl v roce 2008 uznán plně invalidním, se mu částka zvýšila na 3500 korun. To mu však na živobytí zdaleka nestačilo.

Ochrnutá tvář, hlasivka i problémy s polykáním

V roce 2009 mu lékaři na mozku zjistili nádor a Jan byl po operaci dokonce rok upoután na lůžko a napojen na přístroje. I toto onemocnění se mu podařilo nakonec překonat, ale částečně kvůli němu ochrnul. Má ochrnutou pravou tvář a jednu hlasivku, neslyší na jedno ucho a ochrnutí v oblasti krku mu způsobuje potíže s polykáním.

Přesto se mu invalidní důchod vůbec nezvýšil. Několik let bojoval s úředníky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), ale bez úspěchu. Nic se nezměnilo.

Pomohl až zásah ombudmanky, která požádala o mimořádnou prohlídku posudkového lékaře. Ten zjistil, že nárok na invalidní důchod měl muž už od 16 let. Nakonec mu ČSSZ na základě nového rozhodnutí přiznala nový důchod ve výši 12 tisíc korun. A navíc mu zpětně doplatili 1,03 milionu korun za uplynulé roky, kdy pobíral nižší částku.

„V poslední době jsem se setkala s více případy lidí s psychickým onemocněním, jejichž zdravotní stav nebyl dostatečně posouzen,“ uvedla ombudsmanka Šabatová. „Chápu, že je složitější zhodnotit jejich stav, vývoj onemocnění a jeho vliv na pracovní schopnosti, ale tento případ ukazuje, jak závažný dopad má chyba posudkového lékaře,“ dodala s tím, že určení správného data invalidity je naprosto klíčové.

Nesprávná data snižují důchod o tisíce

Případ Jana není v Česku ojedinělý, podle odhadů může jít o stovky případů. Kancelář ombudsmanky zjistila, že úřady často nepřiznávají invalidní důchod, přestože na něj lidé mají nárok. Důvodem jsou špatné úřednické počty. „Takové případy jsou relativně běžné. Nejde o to, že by úřady odmítly vyplácet důchod. Kamenem úrazu v těchto případech je nesprávně stanovené datum vzniku invalidity,“ řekla mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková.

Jen letos už kancelář ombudsmanky přijala 149 podnětů týkajících se invalidních důchodů. V roce 2017 jich bylo celkem 246 a o rok dříve pak 206. V řadě případů, které kancelář řeší, dochází k nápravě chybných výpočtů, a tedy i doplacení peněz za roky, kdy byl invalidní důchod vyplácen špatně.

agfor ( 23. června 2018 17:09 )

Mojí 91letou, felčary zmrzačenou, matku zatím ČSSZ okradl o 150 000. Proto na tento zlodějský stát ser... Hlavně, že se posílají stovky milionů do Jordánska a už 1,5 miliardy do Afriky.

st.rec ( 23. června 2018 07:39 )

Jiný zase marně bojoval se soudem+soudkyní. https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU .

Zobrazit celou diskusi