Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocný syn (3) Dany čekal na „papír“ z úřadu rok a půl. Dostal 20 tisíc

Autor: bud - 
27. dubna 2018
05:45

Více než rok čekala maminka tříletého chlapce s Downovým syndromem na to, než jí úřady přiznaly příspěvek na péči. Lhůta na vydání rozhodnutí je přitom stanovena na 60 dnů. Ukázalo se, že úředníci „nekonečně“ dlouho čekali na posudek o zdravotním stavu a proto žádné rozhodnutí ani nevydali. Nakonec chlapec získal odškodné za průtahy ve výši 20 tisíc korun.

Paní Dana ze severu Moravy požádala o příspěvek na péči pro syna s Downovým syndromem už v roce 2016. Přestože je dítě závislé na péči a vyžaduje každodenní rehabilitaci, úřad práce příspěvek vůbec nepřiznal. Podala proto odvolání k ministerstvu práce a sociálních věcí, jenže čekání na rozhodnutí se nekonečně vleklo.

Ani po tři čtvrtě roku neměla na stole žádné rozhodnutí a tudíž ani peníze. A to přesto, že lhůta pro vydání rozhodnutí je 60 dnů, dalších 45 dnů pak na vydání lékařského posudku.

Úředník jen čekal, aktivně nic nedělal

„Ukázalo se, že ministerstvo nerozhodlo, protože k tomu nemělo potřebný podklad o posouzení zdravotního stavu. Ten však posudková komise ministerstva nebyla schopna dodat s odvoláním na vysoký počet žádostí a nedostatek posudkových lékařů,“ řekla k situaci ombudsmanka Anna Šabatová, na kterou se maminka Dana obrátila s žádostí o pomoc.

Po zásahu ombudsmanky se ministerstvo „rozpohybovalo“ a rozhodnutí o přiznání příspěvku vydalo. Nakonec tedy celá úřednická mašinerie trvala 14 měsíců. Ještě o tři měsíce delší pak bylo rozhodování o přiznání průkazu ZTP, na které má dítě nárok. Celkem tak Dana s úřady bojovala 17 měsíců. Jaké odškodné jí ministerstvo práce a sociálních věcí přiznalo? Činilo 20 tisíc korun.

„Délka odvolacího řízení by neměla překročit 60 dnů, k nimž se připočítá 60 dnů na zpracování posudku. Ze závažných provozních důvodů lze lhůtu pro posouzení zdravotního stavu prodloužit na 90 dnů,“ zmínila ombudsmanka s tím, že i ty nejsložitější případy by měly být včetně odvolání vyřízeny maximálně do jednoho roku.

Chybí lékaři, 9000 posudků má zpoždění

Případ paní Dany není v Česku zdaleka ojedinělý, posudkových lékařů je totiž zoufale málo. Momentálně jich působí přibližně 300, podle ministerstva práce by jich ale mělo být 362. Kvůli tomu nebylo vyřízeno více než 9000 posudků v zákonné lhůtě. Na situaci tak doplácejí nejen rodiče postižených dětí, ale třeba i nemocní lidé čekající na přiznání invalidního důchodu.

Lidé v některých případech čekají i několik let na rozhodnutí úřadů, která by měla padnout standardně během několika týdnů nebo nanejvýš měsíců. A nejde jen o průtahy v sociální oblasti.

„Je to typ pochybení, které jde napříč všemi agendami, lidé si často stěžují na nečinnost úřadů, na to, že řízení trvají dlouho,“ uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Podle ní jsou typické třeba stížnosti na nečinnost v oblasti stavebnictví. „Jde o obecný jev, s nímž se setkáváme ve všech oblastech, že úřady nedodržují zákonné lhůty.“

Manželé čekali na rozhodnutí úřadu 14 let

Na liknavost úřadů doplatili například manželé z Napajedel. Žádali u městského úřadu odstranění terasy ke krytému bazénu, který si u sebe na zahradě vybudovali sousedé. Stavba ovšem byla dokončena bez stavebního povolení a manželé navíc uváděli, že kvůli terase k nim nesvítí slunce a jejich dům vlhne. Na relativně snadné odstranění nelegální stavby ovšem čekali předlouhých 14 let.

Šabatová lidem radí, aby za zbytečné průtahy žádali odškodné. „Nejde o žádné horentní částky. Ale jde o to, aby stát vyjádřil, že svou vlastní chybou poškodil člověka. Zlepšuje se to oproti situaci před 10 lety, kdy neodškodňoval prakticky nikdo,“ řekla ombudsmanka.

agfor ( 27. dubna 2018 15:24 )

Já čekám jen na vyjádření dobytků z úřadu skoro rok (bohužel jsem taky bílej) a ombudsmanka na mne se*r.

jetela ( 27. dubna 2018 06:47 )

Je videt, ze plno lidi nevi co toto onemocneni obnasi. Je horsi, kdyz vam nefunguje mozek. Lide na voziku se nauci byt samostatni. Lide s timto onemocnenim, bohuzel po smtri rodicu, vetsinou konci v ustavu.

y1xcvbnm ( 27. dubna 2018 06:12 )

ale ty asi nemáš zdravou hlavu

Zobrazit celou diskusi