„Do současné doby se poškozené ženy na policii neobrátily, kriminalisté neznají jejich totožnost a k věci nebyly vyslechnuty. Proto se na ně touto cestou obracíme a žádáme, aby kontaktovaly Policii České republiky,“ vyzval policejní mluvčí Jan Daněk.

Ženy, které byly podle otevřeného dopisu spolku SdruŽeny znásilněny transgender aktivistkou Marií Ferynou, nechtěly celou záležitost s policí řešit. Pro oběti může být řízení velmi traumatizující, zvlášť v případech jako je tento. Upozorňuje to pouze na nešťastný způsob, jak lze tyto situace řešit právní cestou, nikoli na neschopnost přeživších,“ uvedly SdruŽeny v dopise, jehož spoluautorkou právě jedna z obětí je.

Trestní oznámení ale přesto podáno bylo - Marii Ferynu nahlásil Alexander Bellu (ODS), starosta Prahy 3, na jejímž území údajně k činu došlo: „Odsuzuji jakékoliv znásilnění. Je to závažný čin, jenž oběť provází celým životem. V rodině jsme zažili něco podobného, proto je tohle téma pro mě tolik citlivé,“ řekl politik. 

Nic si nepamatuje

Marie Feryna, která údajně ženy znásilnila, se dlouhodobě věnuje aktivistické činnosti. Pomáhá lidem z menšinových skupin, které se stávají terčem negativních postojů většinové společnosti. Sama v minulosti prošla veřejným přiznáním toho, že se narodila jako muž, cítí se ale být ženou.

„Marie Feryna znásilnila jednu z autorek tohoto dopisu. Zpočátku jí tvrdila, že si nic nepamatuje, a popírala vinu, později připustila, že skutek spáchala. Pokoušela se vše ututlat a vyhýbala se konfrontaci. K tomu používala i citové vydírání a výhrůžky sebevraždou,“ uvádí se dál v dopise SdruŽen.

Marie Feryna se nedlouho po zveřejnění dopisu vyjádřila na svém blogu: „Z chvil, kdy se popisované situace měly odehrát, si vzhledem k silné intoxikaci alkoholem nic nepamatuji, nemohu se k nim konkrétně žádným způsobem vztáhnout a nemohu se přiznat k něčemu, co si nepamatuji,“ popsala.