Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žere váš pes výkaly? Je v tom i starý instinkt. Hlavně, aby nebyly od „feťáka“

Autor: Zuzana Zelenková - 
15. května 2018
05:13

Nejeden majitel psa se musel někdy potýkat s tím, že jeho čtyřnohý kamarád v parku nebo třeba v lese zkonzumoval exkrement. Někteří psi si dokonce podle experta libují v lidských výkalech, obzvláště v průjmech. Podle veterináře to není extrémně nebezpečné. Je to prý pozůstatek po předcích, který jim jednoduše zůstal. 

„Na tuto problematiku neexistují žádné studie, jsou to spíše domněnky. Jedná se o atavismus, vlastnost získanou po předcích. Dělají to štěňata, dělají to dospělí psi, jejich prapředkové to v přírodě dělali. Přetrvává to geneticky od předchůdců,“ popsal pro Blesk Zprávy zvěrolékař František Břeň.

Jak to psa odnaučit? To už zvěrolékař vidí jako jen těžko řešitelný problém. Podle odborníka existuje možnost, stejně jako když udělá cokoli, co je člověk odnaučuje: tedy nějaká forma trestu. Ten ale musí přijít přímo při pojídání výkalu, aby pes věděl, co přesně nemá dělat.

Psi mají zálibu v pojídání výkalů, odnaučuje se to těžko

„Ale psi, kteří tohle dělají pořád, to dělají celý život a odnaučit se to v podstatě nedá. Pokud se to stane náhodou, že někde něco pozřou, tak to asi není takový problém. A například feny se štěňaty pojídají jejich výkaly, aby štěňata zůstala čistá. Ale psi, kteří dělají to, že speciálně požírají lidské výkaly, ti to milují a nikdy se to neodnaučí,“ zmínil Břeň.

Odborníkova slova potvrdila další veterinářka Martina Načeradská. „Psi pojídají exkrementy, protože je to jejich přirozený instinkt. Je to pro ně dokonce i zdroj bílkovin, dřív to byla naprosto běžná součást stravy. Psi žijí poblíž lidí už mnoho tisíců let, dříve se živili jen odpadky od lidí, kam samozřejmě patřily i exkrementy. Teď už od nás dostávají dobré krmení, ale tohle se jen tak nevymaže,“ vysvětlila odbornice.

Načeradská také zmínila, že existuje i zvláštní komunikace prostřednictvím výkalů. K tomu je ale využívají spíše kočky, psi nikoli.

Podle Načeradské to psa odnaučit lze. „Odnaučit psa dělat něco, co má v genech, není vůbec jednoduché, ale jde to. Je třeba s ním pracovat na tom, aby si vybíral ke žraní jiné věci než exkrementy. Docela se nám osvědčily olomoucké tvarůžky v rámci čichacího cvičení na začátku každé procházky,“ dodala odbornice.

Jinak to vidí kynoložka Hanka Bohme. „Myslím, že to odnaučit jde, hodně lidí říká, že syrečky a podobně nefungují. My to děláme ostřeji. Zařveme na ně a jde to. Ale pokud to lidi ani takto nejsou schopní odbourat, tak pomůže jedině elektronický obojek. To je asi jediné. Podle mě to ale dělají hlavně kotcoví psi, domácí se v tom spíše vyválejí. Milují navíc průjmy,“ uvedla pro Blesk Zprávy.

Podle Břeně by pojídání výkalů psům nemělo nijak ublížit. Tedy alespoň v případě, že nepozřou kontaminované výkaly, například od zvířete, které samo sežralo něco špatného, co zůstane ve stolici.

Jsou v exkrementech látky, které zvíře potřebuje?

Někdy by to pro zvíře mohlo být prospěšné. „Zdá se, že jsou v tom látky, které pes potřebuje. Jako když býložravci potřebují olizovat sůl – je to minerální doplněk, tak je dost pravděpodobné, že i psi v tom mají něco, co jim v minerálním metabolismu chybí. Jde o potravu, která prošla zažívacím traktem, a nic škodlivého by tedy v exkrementu nemělo být,“ uzavřel Břeň. Čištění zubů odborník vidí jako zbytečné, zápach prý po chvíli od pozření zmizí.

Psi také mohou pozřít exkrementy od narkomanů. V takovém případě prý pes začne kolabovat. Podle oslovených expertů ale není v jednotlivých případech jednoznačně prokázáno, že zvíře opravdu něco takového pozřelo. Veterináři se ovšem jednoznačně shodli, že je v takovém případě zapotřebí vyhledat odbornou pomoc, aby psovi nebylo něco horšího. A to potvrdil i prezident Veterinární komory Karel Daniel. „Ano, stává se to. Nelze ale s jistotou říct, že se jedná o exkrement narkomana, toxikologické rozbory se většinou neprovádějí,“ uzavřel odborník. Toxikologický rozbor by podle odborníků byl navíc značně finančně náročný.

lanyilala ( 15. května 2018 10:35 )

No a to je právě to o čem mluvím. Vy jste tak zdegenerovaní pomatenci, že člověk a jeho život pro Vás nic neznamená. Jste ve většině případů nemocní lidé, na čemž se shodují psychologické studie! Není to normální kam jste psa postavili !!!

naidka ( 15. května 2018 08:57 )

Co si budeme povídat, psi vyhledávají opravdu odporné nechutnosti a čím smradlavější , tím lepší. Kdo si myslí, že jeho hafík je to největší čuně na světě, tento článek ho aspoň trochu uchlácholí.

animka ( 15. května 2018 08:24 )

Vás dát na vodítko a uvázat v lese ke stromu!

Zobrazit celou diskusi