Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové zatkli přes 1600 lidí. Drahoš si rýpl: A Zeman jim servilně slouží

Autor: ČTK, Mii - 
6. května 2018
09:22

V zatčení více než 1600 lidí včetně opozičního předáka Alexeje Navalného vyústily v sobotu ruské protesty proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Policie Navalného po pár hodinách propustila, případem se bude dále zabývat soud. Sobotní situaci v Rusku komentoval český prezidentský finalista Jiří Drahoš, podle kterého zatýkání ukazuje, jak tamní vláda vnímá demokracii. O to víc smutné je, že prezident Miloš Zeman takové zemi „servilně slouží“, říká akademik.

„Masivní zatýkání stovek demonstrantů v Rusku je výrazem tamějšího chápání demokracie. A takové zemi náš prezident servilně slouží… velmi smutné,“ napsal Drahoš na Twitteru. Poukázal tak na Zemanovy proruské postoje, které během prezidentské kandidatury často kritizoval.

Drahoš v minulosti několikrát řekl, že Rusko vnímá jako hrozbu. Často citoval výroční zprávy Bezpečnostní informační služby, podle kterých na území Česka působí ruské tajné služby a snaží se ovlivnit českou společnost. Připomínal také, že Rusko se nenávistně staví k NATO, jehož je naše země členem.

Zeman naopak často opakuje, že ze strany Ruska nevidí žádné ohrožení. Během prezidentské kampaně uvedl, že zvažuje na Drahoše žalobu kvůli šíření poplašných zpráv.

Drahoš však Zemana kritizoval i za jeho slova o novičoku v Česku. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček si do Drahoše rýpl komentářem k jeho společné fotce s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). „Chemici v akci. Mirek a Jiří zkoumají neznámou látku. Je to novičok? Není to novičok?“ napsal Zemanův mluvčí.

Zatím nejtvrdší zásah

Iniciátorem sobotních demonstrací, které se konaly v městech po celém Rusku, byl opoziční politik Alexej Navalnyj. Někde je úřady povolily, někde ne. Policie opozičníka viní z organizace veřejného shromáždění a kladení odporu policii. 11. května jej čeká soudní proces.

Navalnyj a jeho stoupenci chtěli Putinovi sobotní akcí vzkázat, že nemůže v Rusku vládnout jako car. Putin bude v pondělí počtvrté uveden v Kremlu do prezidentského úřadu. Demonstrací se účastnilo několik tisíc lidí.

Policie na nepovolené akce odpověděla masovým zatýkáním. Jen v Moskvě bylo zadrženo 704 lidí, v Petrohradě 229. Zásahové jednotky používaly obušky a slzný plny. Důvodem byla protivládní hesla typu „Pryč s carem!“ a „Rusko bude svobodné!“ či „Inaugurace je ostuda“, která na akcích zněla.

„Policisté používají obušky a tvrdě zasahují,“ uvedl zpravodaj listu Kommersant k situaci v centru Moskvy. Navalnyj předtím uvedl, že noc na sobotu strávil v konspiračním bytě, aby jej policie nezatkla ještě před demonstrací, jak se to v minulosti několikrát stalo.

Agentura DPA uvedla, že policie dosud proti příznivcům Navalného nikdy tak tvrdě nezasáhla. Loni v březnu bylo při mohutných protestech, které zorganizoval Navalnyj, zadrženo 1500 lidí.

marais ( 7. května 2018 11:25 )

Ruská policie zasáhla tvrdě, protože ta kapka demonstrantů je nechutná a většinou poruší zákon nepovolené akce a neuposlechnutí výzvy policie k odchodu. Tohle byla zase jedna z trapných a placených akcí Navalného.

kupredu-leva ( 7. května 2018 11:21 )

Utratit každého, kdo jenom něco cekne proti soudruhům Putinovi a Zemanovi! Čest práci!

salto ( 7. května 2018 08:23 )

K věci prosím, na nějaký "ů", "ú" se vy.er

pollytosnew ( 6. května 2018 21:31 )

.. ty jsi fakt vtipnej az z jsem z tebe padl uplne na ***, nejakej ten prasecek by jsi nejspis potreboval ty ..

pollytosnew ( 6. května 2018 21:28 )

.. uz radeji nic nepis ty chcipaku komunistickej, je mi z tebe na bliti .., tolik hoven co jsi tady vyblil uz tady dlouho nebylo ..magore

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa