Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izraelská armáda střílela při protestu Palestinců ostrými náboji, jeden zemřel

Autor: ČTK, nkov - 
13. dubna 2018
20:06

Izraelští vojáci při pátečních palestinských protestech na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy postřelili 30 Palestinců. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo při protestu zraněno už nejméně 528 Palestinců, někteří z nich se například nadýchali slzného plynu. Postřelených je podle tohoto zdroje 122. Páteční události na hranici Gazy jsou třetím protestem v řadě, při minulých dvou protestech přišlo o život přes 30 Palestinců. Smyslem organizovaných protestů je návrat Palestinců na jejich někdejší území a ukončení izraelské blokády pásma.

Palestinští demonstranti u hraničního plotu házeli kameny a zapalovali pneumatiky, protestovat jich přišlo několik tisíc.

Mluvčí izraelské armády řekl, že vojáci použili ostrou munici a další prostředky k rozhánění davu včetně slzného plynu. Následně izraelská armáda oznámila, že někteří demonstranti k plotu házeli výbušná zařízení a zápalné láhve.

Izrael nicméně čelí kritice ochránců lidských práv, podle kterých izraelští vojáci stříleli i na demonstranty, kteří nepředstavovali bezprostřední bezpečnostní riziko.

Protesty se pořádají u hranice od 30. března a mají pokračovat až do půlky května, tedy do 70. výročí vzniku Izraele. Palestinci si vyhlášení izraelské nezávislosti připomínají jako „nakbu“ – katastrofu. Po vzniku Izraele 14. května 1948 propukla první izraelsko-arabská válka, při které bylo zničeno na 400 palestinských vesnic.

Budeme se vždy snažit o návrat

Z nového státu tehdy uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců. Izraelské vlády historicky odepírají palestinským rodinám právo návratu ze strachu, že by Izrael v důsledku toho nebyl státem, kde Židé tvoří většinu populace, napsala agentura Reuters.

„Někteří lidé si myslí, že jsme idioti, pokud věříme, že nás Izraelci pustí přes hranici, třeba nepustí, ale budeme se vždy snažit o návrat,“ uvedl sedmatřicetiletý demonstrant Ahmad z kopce v Gaze nad hraničním plotem.

Stejně tak jako většina ze dvou milionů obyvatel chudé Gazy je Ahmad potomkem uprchlíků z Jaffy, pobřežního izraelského města, které leží jižně od Tel Avivu.

„Není tu mír, není tu práce, není tu žádná budoucnost, tak jaký rozdíl by bylo zemřít? Pokud umřeme, tak ať to není nadarmo,“ dodal Ahmad, který nechtěl uvést celé jméno ze strachu z izraelské odvety.

Izraelská armáda předem varovala, že vojáci mají rozkaz střílet na ty, kdo se přiblíží k hranici. K dispozici má na místě tanky i odstřelovače.

Hamás: Izrael bude zničen

Minulý pátek se protestu zúčastnilo na 20.000 lidí, týden předtím ještě o 10.000 více.

Palestinské hnutí Hamás, které Pásmu Gazy vládne, akci označuje za Pochod návratu. Podle vedení Hamásu nakonec bude hraniční plot odstraněn a Palestina osvobozena – tedy Izrael zničen.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman ve čtvrtek Hamásu vzkázal, „že nemá šanci a měl by změnit kurz“. „Nás nikdy neporazíte,“ řekl Lieberman u příležitosti ukončení každoroční připomínky holokaustu.

„Duch, naděje a víra nás provázely při holokaustu a za války o nezávislost a jsou silnější než všichni naši nepřátelé i ti, kdo nás nenávidí,“ řekl Lieberman.

Armáda vyšetřuje několik případů, při nichž v době minulých pátečních protestů vojáci stříleli nejen na lidi těsně u hranice.

iFender ( 14. května 2018 18:22 )

Misto toho,aby se shromazdovali a zbytecne protestovali by meli vzit lopatu pracovat a zvelebovat svoji zemi.Ve state Israel vsechno kvete je to hezka zeme a pro turisty zajimava.Drive to ale tak nebylo.Odsolováním dnes Izrael získává až 55 % užitkové vody. Jedna z nejsušších zemí světa se tak vyhoupla na přední příčky žebříčku světových vodních velmocí. Arabove dovedou jen kecat a ohanet se Alahem.Arabsky svet ma dostatek penez,ale palestincum nepomouhou.Bratri v Islamu.

vrana-vrana ( 14. dubna 2018 11:55 )

Ano, mate pravdu

Zobrazit celou diskusi