Milovníci kinematografie mají stále šanci vyrazit na expozici „NaFilM“ na Národní třídě, která přibližuje historii filmu, jeho vznik a různorodé technologie, které mají ve světě pohyblivých obrázků své místo. Přestože filmové muzeum mělo už několikrát končit, pro velký zájem návštěvníků se už dvakrát jeho existence prodlužovala.

Nově filmové muzeum představuje svým návštěvníkům promítačku na 35mm film. „Každý, kdo sem přijde, může zažít, jaké na začátku filmu bylo stát se promítačem. Je to unikátní příležitost. Promítačka je na kličku, když se roztočí, je to kouzelný okamžik. Člověk dnes už prakticky vůbec neví, co promítačka byla a uměla,“ uvedla jedna z autorek expozice Adéla Mrázová.

Stavba promítačky jako dobrodružství

Organizátoři toužili mít promítačku ve své expozici už od začátku, nebylo to ale nic jednoduchého. Chtěli totiž výhradně přístroj na kličku, aby si ho mohli návštěvníci vyzkoušet, tento typ však existoval pouze v úplných počátcích filmu. Naštěstí se podařilo získat promítačku ze 60. až 70. let minulého století, kterou upravil mladý vynálezce Jan Kulka. „Promítačka tak byla celá vyrobena. Je to jeden z mála strojů na světě, který takto vznikl. Máme z toho radost,“ popsala své nadšení Adéla Mrázová.

Od začátku existence filmového muzea bylo mladým organizátorům jasné, že za současné situace jde o časově omezený projekt. Dosud mohla expozice fungovat prakticky pouze díky benevolenci majitelů prostorů, které „NaFilM“ obývá či obýval. Za rok a čtvrt může tento projekt hovořit o úspěchu, podívat se přišlo 20 tisíc lidí.

V současnosti tak mladí nadšení provozovatelé muzea hledají nové partnery i prostory, které by ideálně chtěli nastálo. Oficiální kamenné filmové muzeum u nás totiž stále chybí. Snahy autorů celé myšlenky podpořily také filmové osobnosti jako Helena Třeštíková, Zdeněk Svěrák nebo Jiří Menzel. „NaFilM“ téměř jistě v současné podobě skončí v sobotu 31. března. Jeho provozovatelé ale dělají všechno pro to, aby se mohli co nejdříve vrátit s ještě větší expozicí. Mají totiž stále spoustu věcí, které by rádi lidem ukázali.

Podívejte se, jak vypadá promítačka i zbytek celé expozice:

Fotogalerie
29 fotografií