Zbrusu nové a v Česku nejmodernější zvukové ateliéry přivítají první filmaře v letňanském areálu Prague Studios už na jaře. Poklepáním základního kamene jejich stavbu včera posvětil majitel studií Tomáš Krejčí. „Vynikat budou především akustikou a úsporným provozem,“ prozradil Blesku. Ten také říká, že studio vytvořili „filmaři pro filmaře“. Ateliéry za 160 milionů korun doplní tři stávající, ve kterých v minulosti vznikly snímky jako válečný Red Tails (2012) či Underworld: Krvavé války (2016).

Podívejte se, jak poklepání základního kamene probíhalo:

Video
Video se připravuje ...

Oba nové ateliéry už jsou ve výstavbě, jejíž slavnostní zahájení proběhlo ve čtvrtek 26. října poklepáním na základní kámen. Ivan D. Hladík

Pod názvem „zvukový ateliér“ se každému nejspíš vybaví zvukové studio plné mikrofonů, sluchátek a počítačů. S těmi ale nové ateliéry nebudou mít nic společného. Výraz „zvukový ateliér“ totiž znamená, že tyto budovy budou naprosto odolné zvukům zvenčí a uvnitř bude čekat filmaře dokonalá akustika, kdy při snímání hercova hlasu nebude například hrozit žádné echo, tedy ozvěna.

Takhle budou ateliéry vypadat v dubnu 2018, kdy se v nich začne natáčet.
Autor: Vizualizace Prague Studios

„Při jejich stavbě budou použity špičkové technologie,“ řekl Blesku Krejčí. „Kromě akustiky tu ale najdou filmaři i moderní vybavení pro zavěšování osvětlovací techniky, což bude pro osvětlovače pohodlné a zároveň bezpečné.“ Jinak budou ateliéry prázdné, což je záměr. „Každá produkce si vždy přiváží svoji techniku sama,“ vysvětlil Krejčí.

Upoutávka na snímek Underworld..., který tu také vznikl:

Video
Video se připravuje ...

V Prague Studios vznikal například i snímek Underworld: Krvavé války (česká premiéra: 8. 12. 2016). Falcon

Protože Česko je po několika „hluchých“ letech způsobených nejasnostmi kolem takzvaných filmových pobídek opět v kurzu, čeští i zahraniční tvůrci se těší z dobrých časů. Jako jedno z nejkrásnějších měst v Evropě přitahovala Praha nejen hollywoodské filmaře už desítky let. Systém filmových pobídek u nás funguje už od roku 2010. Díky nim si štáby, které točí v Česku, mohou požádat o vrácení pětiny proinvestovaných nákladů. Na roky 2016 až 2019 je v rozpočtu vyčleněno 800 milionů korun (ročně).

Fotogalerie
9 fotografií