Fungl nová tramvaj, kterou navrhlo studio Anna Marešová designers, bude mít otevřenou zadní část vozu a stylový interiér. Ten je nejvíce inspirovaný původní tramvají T3, ale také staršími typy.

Nechybí ani bar, jenž vychází z typu T1 - tam se u takového pultu prodávaly jízdenky, nebo taneční parket. Vůz totiž bude sloužit jako výletní tramvaj pro speciální příležitosti, jako jsou firemní oslavy, a to po celý rok včetně zimy, která bývá co do počtu pronájmů nejfrekventovanější.

Tramvaj si zachovává poetiku 60. let a vyjadřuje tak poctu designérovi Františku Kardausovi (1908–1986), který byl autorem původní tramvaje Tatry T3,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková záměr projektu. 

Do konce roku 2017 by měla proběhnout příprava výrobní dokumentace, následně začne přestavba. Ta vyjde zhruba na 7,5 milionu korun. DPP chce novou tramvaj T3 Coupé slavnostně představit na veletrhu se zaměřením na kolejovou dopravu Innotrans Berlin 2018. První cestující by se mohli kochat jízdou po Praze za rok, v říjnu 2018.

Video: V květnu do Prahy přivezli nově vylepšenou tramvaj T3:

Legenda T3

Protože k sobě Praha a tradiční tramvaje T3 neodmyslitelně patří, bylo třeba k projektu přistupovat citlivě - tak, aby vznikl moderní projekt, ale zůstaly zachovány klasické prvky. „Kromě toho, že navrhujeme zcela novou konstrukci a nové řešení interiéru i exteriéru, chodíme také do vozoven a hledáme po skladech staré blinkry, reflektory a další prvky z té trojek,“ popsala designérka Anna Marešová, jak příprava probíhala.

„Vždycky nad těmito detaily žasnu, jak všechno bylo skvěle vymyšlené, zpracované a dotažené. T3 je prostě legenda a jsem moc ráda, že se mohu na takovém projektu podílet,“ dodala.

Podívejte se, jak bude nový typ T3 Coupé vypadat, i na legendární „tétrojku“:

Fotogalerie
10 fotografií