Biograf Roxy v Dlouhé ulici začal fungovat roku 1927. V tehdejší době se kladl velký důraz na bezpečnostní řešení těchto budov, protože filmové pásky se skládaly z hořlavého materiálu. „Dodnes je tu díky tomu více únikových východů, což je pro klub našeho rozměru obrovská výhoda,“ potvrdil tuto informaci archivář klubu Roxy Petr Pištěk.

Biograf v Dlouhé ulici fungoval několik desetiletí, v 60. letech ale došlo ke změně. Nedaleká FAMU si na této adrese zřídila ateliér. Kultura tedy na místě zůstala, nicméně se tu neprezentovala lidem, ale tvořila.

Až několik let po pádu komunismu přišla další změna, která zapříčinila, že Roxy se vrátilo veřejnosti. Roku 1992 tady poprvé otevřel své brány dnes legendární hudební klub, kde tou dobou vystupovala taková jména jako The Plastic People of the Universe nebo DG 307. O deset let později však prostory dostaly tvrdou ránu. „Povodně 2002 znamenaly pro toto místo totální devastaci. Muselo se obnovit kompletně všechno,“ prozradil Petr Pištěk.

The Plastic People of the Universe v Roxy, rok 1992.
Autor: Roxy

V pátek 20. října oslavy 25 let existence hudebního klubu Roxy vypuknou naplno. Na programu je celá řada hudebních vystoupení pod souhrnným názvem „BE25“. Co konkrétně na návštěvníky čeká, můžete nalézt už teď v programu klubu.

Podívejte se, jak šel čas s klubem Roxy, který býval biografem:

Fotogalerie
19 fotografií

První český biograf otevřel legendární Viktor Ponrepo. Podívejte se na jeho kouzelnické vystoupení v roce 1911:

Video
Video se připravuje ...

Viktor Ponrepo při jednom ze svých kouzelnických vystoupení v roce 1911. Tonda Tran, Robert Klejch, INT