Ničivá povodeň přesně před 15 lety dorazila do Prahy. Veřejná doprava v hlavním městě rázem stála před velkou zkouškou a nerovným bojem. Největší rány schytalo metro. Voda kompletně nebo částečně vytopila celkem 18 stanic včetně klíčových uzlů Muzeum, Můstek a Florenc, zatopila také téměř 20 kilometrů podzemní trati. Živel se přitom dostal do hloubky až 30 metrů. Podle ministerstva životního prostředí povodeň v metru napáchala škody za 6 miliard korun.

„Z pražského metra bylo odčerpáno 1,2 milionu metrů krychlových vody. Pro srovnání – jihočeský rybník Svět má objem 3,3 milionu metrů krychlových,“ dodala k tehdejší situaci pod zemí metropole tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Aneta Řehková.

Spoušť v metru Florenc po povodni roku 2002
Autor: David Malík

Povrchová doprava na tom byla o poznání lépe, i když tramvaje musely čelit také jistým komplikacím. „Zaplaveno nebo krátkodobě vyřazeno z provozu bylo přibližně 30 kilometrů trati, tedy zhruba čtvrtina celkové tehdejší tramvajové sítě. Dlouhodobě také byly vyřazeny z provozu dvě měnírny,“ uvedla Aneta Řehková. Autobusovou dopravu díky včasnému přemístění vozů zasáhla velká voda nejméně. Došlo jen k drobným škodám na zastávkách a dispečerských stanovištích.

Nová ochrana metra

Po zkušenostech z roku 2002 přistoupil dopravní podnik k postupnému vzniku nových protipovodňových opatření. Ve vstupních prostorách stanic jsou připravená mobilní hradítka, která mohou zaměstnanci DPP v případě povodně umístit na potřebná místa. V samotném podzemí pak mají své místo masivní ocelové tlakově odolné uzávěry, které by měly za úkol zabránit šíření vody v tunelech metra.

Zaplavená zastávka na Klárově během záplav roku 2002
Autor: Archiv DPP

„Modernější hradítka jsou zkonstruována tak, aby odolala úrovni povodně roku 2002. Pravděpodobnost zaplavení metra jako před 15 lety je tedy minimalizována,“ dodala k novým opatřením tisková mluvčí DPP.

Podívejte se, co povodeň roku 2002 v Praze napáchala ve veřejné dopravě pod zemí i na povrchu:

Fotogalerie
37 fotografií

V současnosti jsou čím dál častější takzvané lokální povodně. Během dešťů s tímto jevem bojují také obyvatelé pražských Komořan. Radnice Prahy 12 tu proto testuje novou provizorní bariéru: