Vize se stala realitou. Parta studentů z Katedry filmových studií Filozofické fakulty UK před více než rokem zahájila dočasnou výstavu „NaFilM“ v paláci Chicago na Národní třídě. V březnu letošního roku ale byli nuceni prostor opustit. Nevzdali se, hledali dál a podařilo se: Díky spolupráci s majitelem historického domu Mozarteum v Jungmannově ulici bude mít Praha vůbec první stálé filmové muzeum.

Ve zmiňované budově bude NaFilM existovat ve dvou patrech. Tyto prostory byly posledních 5 let zcela nevyužívané, dříve se tu nacházela posilovna a cvičil se zde například pilates. Ještě dříve na této adrese sídlil Supraphon. V Mozarteu se nachází také koncertní sál, kde v minulosti zpívala i slavná Ema Destinnová.

Rekonstrukce a budoucnost

V současnosti se prostory budoucího muzea rekonstruují. Jak je to tedy s exponáty, které se nacházely v dřívější výstavě, když od března tento projekt neexistuje? „Máme je u sebe doma. Zároveň okupujeme taneční studio na Žižkově, které má moje paní profesorka, poskytla nám ho jako sklad. Teď je tedy muzeum dočasně bytové a skladové,“ uvedla s úsměvem Adéla Mrázová, jedna ze studentek, která první filmové muzeum v Praze připravuje.

Pokud vše půjde podle plánu, filmové muzeum se veřejnosti zpřístupní zhruba v polovině letošního prosince. Na začátek se tu spojí dvě výstavy, které byly k vidění už v dočasné expozici na Národní třídě, přidají se ale exponáty, které se budou věnovat filmovému střihu. „To je téma, které jsme nestihli rozpracovat. Chtěli bychom, aby si návštěvníci vyzkoušeli, jak střih ovlivňuje vyznění různých scén. Snažíme se exponáty vytvářet nové, aby se daly ovládat, aby zkušenost proběhla skrz vlastní zapojení,“ vysvětlila vizi Adéla Mrázová.

Vzhledem k tradici filmařského průmyslu v naší zemi je vznik stálého muzea, které bude tomuto světu zasvěceno, zcela logickým krokem. Náročný projekt však stojí univerzitní studenty nejen spoustu práce, ale také financí. Proto se snaží získat podporu „crowd-fundingovou“ kampaní, pro kterou natočili originální video:

Fotogalerie
18 fotografií