Průvodce je součástí projektu, který mapuje místa posledního odpočinku osobností, které psaly dějiny města. Je doplněný o přehlednou mapku a odkazy na podrobnější informace v Internetové encyklopedii dějin Brna,“ uvedla Gabriela Peringerová z Turistického informačního centra (TIC) Brno.

Návštěvníci mohou vidět například hroby Karla Absolona, objevitele Punkevních jeskyní v Moravském krasu či sídliště lovců mamutů v Dolních Věstonicích. Dále legendárního hokejistu a fotbalistu Vlastimila Bubníka, hudebníka Leoše Janáčka, nebo třeba zakladatele prvního autora dějin českého jazyka Josefa Dobrovského.

Ústřední hřbitov slouží už od počátku k pohřbívání osob bez rozdílu náboženského vyznání, sociálního postavení, národnosti nebo rasy. Svou rozlohou patří k největším hřbitovům v Česku,“ upozornila Peringerová.

Obřadní síň na hřbitově navrhli v konstruktivistickém stylu Bohuslav Fuchs a Josef Polášek. Krematorium dle návrhu Ernsta Wiesnera bylo prohlášeno Národní kulturní památkou a patří ke špičce brněnské architektury. V areálu hřbitova je i galerie umělecky hodnotných náhrobků a hrobek a od konce 19. století i pečlivě budovaný park.

Průvodce po Ústředním hřbitově získají zájemci zdarma na TIC Brno v ulicích Panenská, Radniční a na Špilberku. Digitální verze je ke stažení na gotobrno.cz.

VIDEO: Ústřední hřbitov v Brně je největší rozlohou, nejvíce náhrobků je ale na pražských Olšanských hřbitovech. Podle historiků zde mohlo být pochováno asi dva miliony lidí.

Video
Video se připravuje ...

Poznejte Olšanské hřbitovy Eva Fornálová