První chytré lampy objevíte v Riegrových sadech u dětského hřiště a v parku Folimanka u stánku s občerstvením. Tyhle lampy ale neslouží jen k posvícení na cestu - nabízejí také wi-fi připojení, které funguje do vzdálenosti padesát metrů.

Volání o pomoc

Pokud budete v nouzi s vybitým telefonem, i s tím je chytrá lampa schopná pomoci. Má v sobě totiž zabudované SOS tlačítko, které stačí podržet na tři sekundy. Následně vás hovor přepojí na tísňovou linku 112. Lampa po zavolání o pomoc začne červeně blikat. Kromě toho jsou lampy vybaveny také čidlem, jež má monitorovat kvalitu životního prostředí.

Do června by město rádo nainstalovalo celkem šest takových zařízení. „Moderní technologie s několikanásobným využitím jsou přesně jednou z věcí, do kterých má smysl investovat,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

Video
Video se připravuje ...

Místopředseda Prahy 2 Jan Korseska představuje chytrou lampu Eva Fornálová

Umístění všech lamp

Další lampy i s nabíjecí stanicí pro elektromobily a elektrokola budou umístěny v Polské ulici, v Jugoslávské ulici a další před Novoměstskou radnicí na Karlově náměstí. Samostatnou nabíjecí stanici pak objevíte na Ostrčilově náměstí.

Provoz chytrých lamp spustila Pražská energetika v hlavním městě na podzim roku 2016. První dvě byly umístěny v ulici Na Hroudě ve Vršovicích, třetí pak na holešovickém Výstavišti u plaveckého bazénu.

Přestože jsou pro nás tyto lampy poměrně nové, ve světě už je dávno mají. „Podobná zařízení objevíte například ve Skandinávii nebo sousedním Německu,“ prozradila tisková mluvčí Prahy 2 Ilona Chalupská. 

Fotogalerie
12 fotografií