Celý poprask kolem lavičky stále neutichl a rozčílení lidé se obrací na radní Prahy 6, kteří investici za 850 tisíc korun schválili. Chtějí hlavně vysvětlení, jak je možné, že toto umělecké dílo stálo tolik peněz. Mezitím se na sociálních sítích začaly šířit různé vtipné obrázky s červenou lavičkou. Některé vytvořili obyvatelé městské části, jiné například známý grafik Tomáš Břínek, který skrze obrázky komentuje výhradně politické dění, ale i další kauzy.

Na jedné z nich je lavička například umístěna u bazénu, jelikož připomíná skokanské prkno. Další si zase utahují z pivního sudu, který tvoří její podstavec. Mnozí lidé ale stále nechtějí uvěřit, že takovou částku radnice za červenou „uměleckou sochu“ zaplatila. „Ono není umění ta samotná lavička, ale ta schopnost to prodat městu za 850 litrů,“ napsal jeden z komentujících.

Lidé si utahují z radnice Prahy 6 za nákup lavičky za 850 tisíc.
Autor: TMBK

Jiní si zase dělají srandu z dalších sedaček, za které radnice zaplatila půl milionu korun. „V Dejvicích a na Praze 6 je s lavičkami tak trochu potíž… jako by ten, kdo je vybírá a platí, vlastně ani neznal jejich požadavky,“ popsal Jindra.

Socha ve tvaru lavičky

Radnice nicméně stojí za svým vyjádřením, že dílo je v zásadě socha s přidanou hodnotou, tedy sezení na ní. „Lavička Ferdinanda Vaňka není lavičkou ve smyslu městského mobiliáře, ale uměleckým dílem s užitnou funkcí – tedy možností sezení. Ta zde nebyla primárně vyžadována a je tudíž přidanou hodnotou uměleckého díla,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí radnice Ondřej Šrámek.

Kritika ale často směřuje na práce okolo lavičky. Samotné usazení a úpravy okolí vyšly na 350 tisíc korun jen proto, aby si lidé na lavičku mohli sednout. „Částka na úpravu okolí zahrnuje osazení, patřičné zakotvení v zemi a vyříznutí a navrácení čtverce betonového parteru do země. Tyto práce vyšly na 350 tisíc korun,“ doplnil mluvčí Šrámek.

Ferdinand Vaněk je alter ego bývalého prezidenta Václava Havla. Jako poctu bývalému prezidentovi ji 18. prosince, přesně šest let po jeho smrti, odhalili politici z Prahy 6. Umělecký kousek stojí před Národní technickou knihovnou a má podobu červeného prkna s červeným sudem.

Fotogalerie
15 fotografií