Požár vypukl v hotelu v Náplavní ulici v sobotu v šest hodin večer. „Požárem byla zasažena celá dvě patra hotelu v plném rozsahu. Spousta lidí byla v pokojích, dokonce jsme měli lidi i na střechách,“ popsal vedoucí směny A pražských hasičů Antonín Šustr.

Na místě přišly o život dvě osoby, dvacetiletý Němec a jednadvacetiletá Jihokorejka. „Už jsme jim bohužel nedokázali pomoci,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Další tři těžce zraněné záchranáři na místě úspěšně resuscitovali, později v nemocnici ale na udušení kouřem zemřely dvě ženy. Jednu z nich kriminalisté identifikovali jako dvacetiletou Němku. Totožnost čtvrté oběti pak potvrdili v úterý - je jí dvacetiletá Jihokorejka.

V nemocnicích zůstávají už jen dva zranění. Ostatní byli propuštěni.

Škoda 20 milionů

Hasiče v neděli vystřídali vyšetřovatelé policie, experti Kriminalistického ústavu i soudní znalci. Zjišťovali, kde a proč začalo hořet, podle prvních informací se oheň rozšířil z klimatizace.

„Kriminalisté 2. oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pokračují v práci na objasnění příčin vzniku požáru v hotelu,“ prozradil mluvčí policie Jan Daněk. Nyní místo činu čekají znalecké posudky z oboru elektro a chemie. Vypracování může trvat několik týdnů až měsíců.

Ve věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. „Odhad škody, kterou způsobil sobotní požár v hotelu v Náplavní ulici, přesáhne 20 mil. korun,“ sdělil veřejnosti mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Při požáru hotelu v Praze se také zranili dva hasiči.
Autor: Koláž Blesk.cz

Fotogalerie
27 fotografií