Autoři vítězného návrhu – Theresa Anna Kjellberg a Štepán Matoušek ze studia Small Smart Architekture – se inspirovali švédskou architekturou, ve které používají výhradně přírodní materiály. Každá třída bude mít vlastní sociální zázemí nebo podkroví, kde si budou moci hrát děti. „Návrh předčil mé představy,“ popsala ředitelka školky Zuzana Soukopová.

Podle radních městské části ale není výstavba dalších školek zdaleka u konce. „Ve školkách je nyní kolem tří tisíc míst a je potřeba přistavět dalších 500 až 1000 míst. Rozšiřujeme kapacity stávajících školských zařízení a uvažujeme o všech parcelách, na kterých bychom mohli stavět nová. Potřeba dalších míst vychází z požadavku, který od roku 2020 požaduje místa ve školkách i pro dvouleté děti,“ řekl pro Blesk.cz radní pro školství a vzdělání Jan Lacina (STAN).

Novou školku mají i Dolní Chabry:

100 dětí ve čtyřech třídách

Velký důraz byl v návrhu kladen také na okolní vzrostlou zeleň. Stromy a střecha mají navodit pocit soukromí nejen pro děti, ale i učitele. Nový projekt má nahradit současnou technicky nevyhovující budovu z roku 1936. „Školka je podobná té současné a respektuje zeleň, kterou jsme tu po léta budovali ve spolupráci s rodiči, nádhera,“ dodala Soukopová.

Mateřská školka sice bude po dokončení čtyřtřídní s kapacitou 100 dětí, ale ani to zřejmě nebude konečné číslo. Variabilní návrh umožňuje podle architektů v budoucnu navýšit kapacitu ještě o 50 míst. „Mám radost, že jsme prosadili veřejnou architektonickou soutěž, ze které vzešel tento povedený návrh. Nová školka se nesnaží být líbivá navenek, ale soustředí se na děti a vytváří pro ně jedinečné prostředí. Moc se těším na výsledek,“ uvedl na závěr zástupce starosty Prahy 6 Martin Polách (ANO).
Fotogalerie
5 fotografií