S myšlenkou vyrábět vlastní veganský sýr si Alexandra začala pohrávat po návratu z výměnného studijního pobytu v Kanadě. „Měla jsem tam možnost ochutnat z široké nabídky veganských sýrů. Kdyby jen ochutnat, stala jsem se na nich doslova závislá a po návratu jsem musela urychleně vyhledat recepty veganských sýrů a začít je testovat, jelikož nabídka v Česku byla v té době neuspokojivá,“ vzpomíná na začátky tvoření vegmelínu, tedy hermelínu z rostlinných produktů, kterému dala název Alexýr.

Sama uznává, že začátky vůbec nebyly snadné a alternativa stále nechutnala tak, jak by si představovala. „Sýrové chuti docílím procesem zrání, fermentací, tedy přidáním žádoucích bakterií do směsi, a nechám je působit,“ vysvětlovala, jak během roku připravila chutný veganský sýr z kešu ořechů.

Závislost nejen pro ni

A jelikož její sýry nechutnaly pouze jí, ale mohli se po nich utlouct i její přátelé, rozhodla se Alexandra jít s kůží na trh. Na crowfundingovém portálu Hithit odstartovala kampaň, ve které se snaží získat finance na to, aby mohla rozjet větší výrobu a rozšířit Alexýr nejen po Praze, ale také po celém Česku.

Cesta k veganství

Alexandra se stala vegankou před dvěma lety poté, co zhlédla na internetu videa odkrývající praktiky ve velkochovech. „Po jejich zhlédnutí jsem se okamžitě rozhodla přestat se podílet na utrpení zvířat, které živočišný průmysl způsobuje,“ vysvětluje, že jejím důvodem byla empatie, ne nechuť k živočišným výrobkům. 

Fotogalerie
8 fotografií