Středeční rozhodnutí je pravomocné, cizinec může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu, které ale nemá odkladný účinek. V odvolání, které soud zamítl, právník navrhl, aby soud snížil trest pod zákonnou hranici deseti let, zmínil i možnost překvalifikování na pokus o zabití, protože muž podle něj jednal z omluvitelných důvodů.

Podle státní zástupkyně je ale kvalifikace činu i uložený trest v pořádku. „Mám za to, že právní kvalifikace je zcela přiléhavá,“ řekla žalobkyně. „Obžalovaný jednal ve vzteku a hněvu, což není možné považovat za omluvitelné hnutí mysli,“ dodala.

Takto také na Floře neznámý muž okradl seniorku:

Video
Video se připravuje ...

Muž na Floře okradl seniorku. Předstíral, že jí chce pomoct. Krajské ředitelství policie ČR - Praha

Potvrdil to i odvolací soud, podle kterého překvalifikování na zabití nepřichází v úvahu. Jednání Hajdara R. označil soudce za odplatu. „Nemůžeme s jistotou říci, o jakou část života poškozeného připravil, významně snížil kvalitu jeho života,“ řekl soudce.

Odplata po hádce při výměně peněz

Incident se odehrál loni 21. března dopoledne. Směnárník se s mužem začal hádat poté, co zaslechl, jak se s ženou ve frontě před směnárnou domlouvají na vzájemné výměně peněz. Podle obžaloby se nejprve začali vzájemně urážet, hádka ale přerostla ve fyzickou potyčku. Při ní vytáhl nůž a muže opakovaně bodl. Zasáhl srdce a játra.

Zraněného muže nechal útočník ležet na zemi a vrátil se do směnárny. Život pobodanému zachránili lékaři v blízké vinohradské nemocnici. To, že přežil, označili znalci za medicínský zázrak. V nemocnici byl napadený měsíc. Dodnes má prý zdravotní následky, nemůže pracovat jako truhlář, kvůli zranění se prý nemůže věnovat ani sportu.

Poškozenému má taky cizinec nahradit škodu, zatím mu poslal 120 tisíc korun. Podle soudu má zaplatit 520 tisíc korun, muž žádal původně 1,2 milionu.

Fotogalerie
4 fotografie