Na úpravu hřišť, sportovišť a dalších tří veřejných parků byly uvolněny prostředky ve výši 150 milionů korun, což je historicky nejvyšší investice v této městské části, která půjde na tento účel. „Některá stávající dětská hřiště jsou zcela nevyhovující, proto jsme se rozhodli pro jejich nákladnou rekonstrukci. Stanou se z nich multifunkční venkovní prostory především pro dětské volnočasové aktivity,“ uvedl pro Blesk.cz zástupce starosty Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Hlavním důvodem je podle radnice snaha dostat děti od počítačů zpět ven. „Věříme, že se naplní naše hlavní ambice – přilákat děti ven, odtrhnout je od tabletů a počítačů a naučit je hrát si venku, tak jako jsme byli zvyklí dříve,“ dodal Slabý.

Dětský ostrov a Klamovka

Kromě rekonstrukce stávajících hřišť dojde i na stavbu nových, to bude například na Klamovce. „Nová hřiště budou krásně barevná, získají atraktivní barevné herní prvky, jejich povrch bude navíc mnohem bezpečnější. Použitá pryžová úprava snižuje rizika spojená s možnými pády na minimum,“ řekl na závěr Slabý.

Po letech konečně také začnou dělníci pracovat na Dětském ostrově, který byl zdevastován a kontaminován při povodních v roce 2013. „Oprava bude probíhat tak, že ostrov bude rozčleněn do několika zón pro děti. Od nejmenších dětí až po ty větší. To znamená, že tu nalezneme prolézačky od nejmenších dětí, a na konci lidé najdou například hřiště na volejbal, streetball a podobně pro teenagery a dospělé osoby,“ dodal na závěr mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

Tyto parky a hřiště projdou proměnou: Park Santoška, park Klamovka, park Mrázovka, sportoviště a dětské hřiště Dreyerova na Barrandově, workoutové sportoviště Štěpařská, sportoviště a dětské hřiště Pražského, sportoviště a dětské hřiště Lipského, sportoviště a dětské hřiště Hamsíkova-Brdlíkova v Motole, sportoviště Lohniského, sportoviště Krškova, sportoviště Pod Žvahovem, sportovní a relaxační areál Okrouhlík, dětské hřiště Klamovka, Dětský ostrov.

Fotogalerie
21 fotografií