Záchranka měla napilno u mnoha případů, ale jako nejtěžší den z pohledu případů připomněla 20. listopad. Během tohoto dne se stalo hned několik událostí, v jednom případě došlo dokonce k nehodě sanitky. Ta skončila na boku po nehodě v Opatovské ulici. Naštěstí nikdo z pasažérů neutrpěl vážnější poranění. 

„Na místo jsme vyslali další vozidlo záchranné služby. Nyní záchranáři pečují o poraněného muže, který je při vědomí. Utrpěl lehčí poranění ruky,“ komentovala tehdy případ pro Blesk.cz Jana Poštová, mluvčí záchranné služby v Praze.

Došlo ale také k vážnější nehodě, která byla ve výsledku tragická. Děsivou jízdu zažil pasažér ve voze taxi, kdy řidič, který jej vezl, zkolaboval a v ulici Na Ovčičkách v Praze-západ sjel z cesty. Pádu ze srázu pohotově zabránil spolujezdec, který volant včas strhnul. Taxikář však naneštěstí zemřel.

Jak prožívají Vánoce záchranáři?

Obecně byl nejtěžším dnem co do počtu výjezdů hned Nový rok, kdy se Václavské náměstí a další místa po Praze změnila ve „válečnou zónu“. Během silvestru a v dalších hodinách zasahovala záchranka u 472 událostí, mezi nimi bylo například poranění při střelbě z pistole v jednom z klubů v centru. Letos to bylo „pouze“ 258 zásahů.

Nejvíce výjezdů na Žižkově

Z celkových více než 110 tisíc výjezdů v Praze jich měla nejvíce na kontě skupina ze Žižkova. Ta zasahovala u téměř pěti tisíc situací, co se týče lékařských posádek, tak pomyslné první místo obsadila skupina z Krče, která asistovala u skoro tří tisíc zásahů. „Celkem jsme za rok 2017 měli přes 450 vzletů leteckých záchranářů, okolo 12 500 výjezdů lékařských posádek a 110 tisíc výjezdů záchranářů. V číslech je to pozvolný nárůst, což je trendem v posledních pěti letech,“ uvedla dále mluvčí.

Velké díky ale patří podle Poštové hlavně Pražanům. „Jsme rádi, že se nám povedlo do provozu přivést dvoučlennou posádku žen, dále se nám také dařilo postupné rozšiřování výjezdových základen a nabírání nových pracovníků, čímž se jim nejen uleví, ale zároveň máme personální rezervy pro případ mimořádných událostí. Hlavně ale chceme poděkovat Pražanům. Ti totiž asistovali u 80 procent případů zástavy srdce, což je celosvětově ohromně vysoké číslo. Tímto bychom jim tak chtěli poděkovat za jejich ochotu a spolupráci,“ dodala na závěr Poštová.

Podívejte se na některé výjezdy záchranky v minulém roce:

Fotogalerie
46 fotografií