Podporu srazu motorkářů řešili loni v prosinci i středočeští zastupitelé, jejich rozhodování provázely spory. Nakonec schválili poskytnutí deseti milionů korun. Opozice to označila za plýtvání veřejnými penězi, když kraj poskytuje tak vysokou částku soukromému subjektu na akci, která se koná v hlavním městě.

Stejně tak se dnes pražští zastupitelé dohadovali, zda je akce pro hlavní město přínosná. „Myslím si, že za pět milionů korun dostaneme báječnou propagaci hlavního města Prahy,“ řekla při jednání výboru náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Podle analýzy společnosti KPMG bude akce pro Prahu dobrou reklamou. Na oslavy má přijet 60 000 řidičů motorek a 40 000 dalších návštěvníků. Mezi nimi by měli být zejména movitější lidé ve věku 30 až 50 let. „Na osobu se uvažuje, že jeden člověk za den utratí 3500 až 4700 korun,“ dodala Kislingerová.

„Hodně hluku a smradu“

Výhrady měl mimo jiné zastupitel Matěj Stropnický (Zelení/Trojkoalice), podle kterého akce bude mít negativní dopad na život v metropoli. „Šedesát tisíc motorek, to je pro mě hodně hluku, hodně smradu, velké oteplování města v době, kdy vrcholí horká letní sezona. V době, kdy kropíme ulice na náklady města, aby se po nich neprášilo tolik, aby se dalo trochu dýchat víc,“ řekl. Pět milionů korun se mu zdá moc i vzhledem k tomu, že pořadatelská firma Klasik Moto je „poměrně bohatá“.

Podle zastupitele Václava Novotného (TOP 09) by mělo být zajištěno, aby peníze poskytnuté Prahou byly určené na nájem Výstaviště v Holešovicích.

V České republice je registrováno 1,1 milionu motocyklů s průměrným stářím 32,5 roku. Harley-Davidson loni v Česku prodal 472 nových strojů a dalších 359 motorek si majitelé přivezli jako ojeté. Společnost Klasik Moto harleye do ČR dováží.