Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi tiká čas: Na sehnání důvěry má týden, strany štve tajená zpráva o Čapím hnízdě

Autor: Jakub Veinlich - 
3. ledna 2018
06:10

Zatím žádná ze stran v Poslanecké sněmovně neslíbila přímou podporu nové vládě Andreje Babiše. Hlasování přitom čeká poslance a poslankyně už příští středu 10. ledna. Premiér tak má na přesvědčování už jen týden. Hlavní překážkou je pro jednotlivé strany trestně stíhaný člen vlády a nově také nezveřejněná zpráva OLAF o Čapím hnízdu. 

ANO v tom zůstává zatím samo. Žádná politická strana si s ním nechce otevřeně zadat. Jasné ano pro důvěru vládě nechce dát žádný ze zbývajících osmi subjektů, který po říjnových volbách usedl ve Sněmovně.

„ČSSD v hlasování 10.1. vládu Andreje Babiše nepodpoří, a to z důvodu jejího personálního složení a způsobu, jakým vznikla,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda ČSSD a také Poslanecké sněmovny Jan Hamáček s tím, že ani během vánočních svátků strana své stanovisko nepřehodnotila.

Komunisté rozhodnou až den předem

Jasnou odpověď zatím neznají ale například v další levicové straně – tedy v KSČM, která má ve Sněmovně 15 poslanců. Vedení strany se k tomuto bodu sejde jen den před hlasováním – tedy 9. ledna. „Tam o přístupu k prvnímu pokusu rozhodneme. Kromě programového prohlášení jde i to, zda se vůbec většina ještě před prezidentskou volbou najde,“ odpověděl Dolejš na náš dotaz.

Hlasování o důvěře vládě se bude konat jen dva dny před prvním kolem prezidentských voleb. A do sněmovny má ministry přijít podpořit také prezident Miloš Zeman, který společně s jeho ženou 2. ledna poobědval na zámku v Lánech právě s Andrejem Babišem a jeho chotí Monikou.

Podmínky Pirátů

Piráti mají k účasti na projektu Babišovy vlády hned sedm podmínek. Hnutí ANO podle pirátského webu například zametá pod koberec korupční kauzy, jako byla Opencard, kterou prý hnutí ANO nechalo promlčet. A to se Pirátům nelíbí.

ANO podle Pirátů trestá také ty, kteří upozorní na nestandardní kroky v úřadech, jako například někdejší náměstek Andreje Babiše na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht, píší Piráti v dalších ze svých podmínek, co vše by se muselo změnit, aby podpořili menšinový kabinet.

„Piráti nepodpoří, ani nebudou tolerovat menšinovou jednobarevnou vládu premiéra Babiše zcela v souladu s povolební strategií, kterou jsme prezentovali v kampani a se kterou nás půl milionu lidí volilo. Na rovinu, nevím, jakou roli by ve změně názoru hrálo to, že byly Vánoce,“ řekl Blesk Zprávám ke stanovisku Pirátů jejich předseda Ivan Bartoš.

Právě Piráti chtějí po ministerstvu financí zveřejnění zprávy OLAF – tedy evropského kontrolního úřadu, který řešil získání dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. A i kvůli nezveřejnění této zprávy si Babišův kabinet zavřel definitivně dveře i u dalších stran, které už ovšem dávaly nevoli dát vládě důvěru, ještě před jejím vznikem.

Zázrak o Vánocích u Starostů nepřišel

„Vánoce mohou být dobou zázraků, ale ne změnou politických postojů. Z pohledu STAN se nestalo nic, co by nás přesvědčilo, že máme podpořit vládu bez zjevné většiny ve Sněmovně, s premiérem, který čelí trestnímu stíhání a s ministryní financí, která teprve zvažuje, zda zveřejní zprávu OLAF ohledně Čapího hnízda,“ prozradil postoj 6 poslanců za hnutí STAN jeho předseda Petr Gazdík.

Udženija: ODS nebude dělat ve frašce stafáž

ODS bude postoj definitivně ladit ve čtvrtek na zasedání předsednictva. První místopředsedkyně strany Alexandra Udženija ale nepředpokládá, že by došlo k nějakému povánočnímu kotrmelci. „Naopak! Když vidíme, jakou mlhu ohledně zprávy OLAF vytváří (Andrej) Babiš, stává se celé jeho sestavování vlády ještě více nedůvěryhodné. Musel tušit,  že zpráva pro něj nebude pozitivní, a proto tak kvaltoval, aby si na klíčová místa dostal své lidi, kteří to budou zametat,“ napsala Udženija Blesk Zprávám v sms zprávě s tím, že „ODS mu rozhodně v jeho frašce nebude dělat stafáž“.

TOP 09: Neuhneme, rozumné věci podpoříme

A předvánoční postoj drží i 7 poslanců TOP 09. „My neuhneme,“ řekl k tomu nový šéf strany – europoslanec Jiří Pospíšil. „Vládu Andreje Babiše nepodpoříme, a to z toho důvodu, že by v čele vlády neměl stát člověk, který je vážně podezřelý za spáchání trestného činu a díky svému podnikání je ve velkém střetu zájmu,“ řekl šéf TOP 09 Blesk zprávám. Pokud ale vláda bude vládnout, ne vše jí bude strana podle Pospíšila házet pod stůl. „Pokud vláda bude přicházet s rozumnými návrhy, pak budeme v parlamentu konstruktivní opozicí a na rozumných konkrétních projektech jsem ochotni se podílet,“ dodal nástupce Miroslava Kalouska v čele TOPky.

KDU - ČSL: Trestně stíhaný člen vlády je problém

Většina stran se také shodla na tom, že Andrej Babiš a jeho lidé měli o vládě víc vyjednávat a zajistit si podporu předem. I to je stanovisko KDU – ČSL, pro kterou je ale také překážkou pro podporu samotná osoba Andreje Babiše.

„Stále platí to, že 10. ledna nepodpoříme vládu a hlavním důvodem je to, že v ní sedí trestně stíhaný člověk,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu KDU – ČSL Jan Bartošek.

Předseda SPD Tomio Okamura v úterý na dotaz Blesk Zpráv neodpověděl. 

Brabec: ANO bude ještě jednat

ANO se ale týden před hlasováním v Poslanecké sněmovně nevzdává. Například vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec věří, že do 10. ledna je stále dost času. „Návrh programového prohlášení obsahuje dost průniků i s ostatními stranami. Na druhou stranu je ještě týden času na jednání s těmi, kteří o to budou mít zájem,“ neskrývá optimismus Brabec, který věří, „že většina občanů si přeje stabilní a funkční vládu, která bude řešit jejich problémy a naopak je nebude otravovat svými problémy“.

II. pokus: Koalice ANO + ČSSD +KSČM?

Během Vánoc se objevily také spekulace o možné koalici, která by mohla vzniknout při druhém pokusu Andreje Babiše sestavit vládu, pokud by jeho stávající kabinet nezískal desátého ledna důvěru. Na vládě by se podle spekulací mohli podílet ANO, ČSSD a KSČM – dohromady by se taková koalice mohla opírat o většinu 108 hlasů.

Politolog: Babiš úplně bez šance není

Podle politologa Jana Kubáčka z agentury Phoenix Research ale nejsou Babišovy šance na získání důvěry úplně malé. Paradoxně mu prý může také pomoci unijní žaloba na Českou republiku kvůli kvótám. 

„Myslím si, že ta šance se zvyšuje a ten úspěch je otevřený. Spíše bych ale vsadil na jednorázovou podporu,“ okomentoval situaci pro Blesk Zprávy politolog Kubáček.

terezkaterka33333 ( 3. ledna 2018 20:58 )

Už by sa mohli ľudia umúdriť a zbaviť sa tých zlodejov raz pro vždy.

oltec ( 3. ledna 2018 09:54 )

Mě štve zase že ti co hnijí ve sněmovně už 28 roků nepracují vůbec pro lidi kteří je volili ale jen čekají na dobře placené fleky za nic a Belobrádek vypadá s tím fousem jak debil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa