Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Forejt se vrací ke Klausovi. Na bývalého protokoláře Hradu se tam těší

Autor: Vera Renovica - 
3. února 2017
10:29

Na Pražském hradě se mu dlouho říkalo „sluha dvou pánů“. Kromě prezidenta Miloše Zemana (72) cítil totiž velkou loajalitu i vůči jeho předchůdci Václavu Klausovi (75). A právě do jeho služeb se bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (39) vrací, jak Blesk.cz potvrdili lidé z institutu bývalé hlavy státu. Smlouvu podepsal ve čtvrtek. 

„Od příštího týdne Institut Václava Klause zahajuje spolupráci s Jindřichem Forejtem, který se bude zabývat zpracováváním materiálů a témat souvisejících s desetiletým působením Václava Klause na Pražském hradě ve funkci prezidenta České republiky,“ řekl Blesk.cz Petr Macinka z institutu.

„Institut Václava Klause je velmi rád, že bude moci využívat jeho rozsáhlých organizačních schopností a dlouholetých zkušeností pro pořádání odborných a společenských akcí nejen u nás, ale i v zahraničí,“ dodal.

Protokolář Klausových cest

Co si z toho vzít? Forejt bude připravovat publikace a připomínky důležitých výročí souvisejících s Klausovou osobou a jeho výkonem prezidentské funkce. Zároveň si do jisté míry zopakuje práci protokolisty při Klausových výjezdech do zahraničí.

O tom, že se Forejt vrátí k bývalému šéfovi, za jehož prezidentství se ostatně stal ředitelem protokolu, se spekulovalo dlouho. Navzdory dotazům Blesk.cz dlouhodobě nechtěl záležitost komentovat. Vypadá to však, že jinou alternativu nemá. Prezident Zeman se sice snaží dodržet slib Forejtovi, že z něho udělá velvyslance ve Vatikánu, nátlakem na ústavní činitele, podle zdroje Blesk.cz blízkého ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) však jde o věc zcela uzavřenou. Vládou Petra Nečase schválený jmenovací dekret navíc musí ještě jednou podepsat současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A ten se k tomu nechystá.

Konec na Hradě s pachutí skandálu

Forejtův konec na Hradě se odehrál v prosinci minulého roku a byl sladkobolný. Dlouho byl označován za příčinu mnoha problémů, od takzvané kauzy Brady po pozdní příjezd Zemana na pohřeb slovenského exprezidenta Michaela Kováče. Nakonec rezignoval z údajně »zdravotních a osobních důvodů«. Mezitím web Hlídací pes uveřejnil záběry vystřižené ze skandalizujího videa, které médiím nabízeli údajně drogoví dealeři a poskytovatelé sexuálních služeb, jimž měl Forejt dlužit.

„Odvedl mnoho užitečné práce a mým osobním přáním je, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu,“ uvedl i tak prezident Zeman. Sám Forejt věc komentoval v dopise pro bývalého prezidenta Václava Klause, kde psal o tom, jak si připadá jako čtenář románu. Právě Klaus se svého bývalého protokoláře zastal. „Vynucený odchod Jindřicha Forejta z jeho funkce a jeho profesní i lidskou diskreditaci rezolutně odsuzuji,“ uvedl v prohlášení.

ninga ( 3. února 2017 15:30 )

Musí někde utrácet to všimné od PPF

ninga ( 3. února 2017 14:18 )

To bude zase m.dník!

Hunt ( 3. února 2017 13:10 )

havran2 ( 3. února 2017 12:48 )

Dva buzerani jsou opět spolu !

syrucek ( 3. února 2017 12:44 )

Vrána k vráně. Bezvýznamná práce v bezvýznamném institutu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa