Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co je nebezpečné pro Česko? Protiuprchlické domobrany, říká vnitro

Autor: Václav Lang - 
29. dubna 2016
12:46

Mladí lidé inklinující k radikální pravici už nejsou tak lákavým soustem pro extremistické spolky, které v současnosti hlásají především odpor k migraci. Nově cílí svou rétoriku spíš na starší lidi, kteří jsou nespokojení s polistopadovým vývojem. Uvádí to aktuální zpráva ministerstva vnitra za první čtvrtletí letošního roku.

Velké bezpečnostní riziko vidí ministerstvo v tendencích vytvářet protiislámské a protiimigrantské domobrany. „Subjekty, které je propagovaly, cíleně vyvolávaly a udržovaly pocity ohrožení ze strany muslimské komunity a migrantů. Oproti minulým letům, kdy tyto ambice cílily převážně na mladé neonacistické militanty a hooligans, lze vysledovat kvalitativní změnu. Současná mobilizace cílila spíše na starší ročníky osob, které jsou nespokojeny s polistopadovým vývojem,“ stojí ve zprávě.

Terčem kritiky zejména pravicových extremistů se podle ní stala také média, která obviňovali z nepravdivého informování. „Snažili se tím snížit jejich důvěryhodnost. V této souvislosti pak propagovali a využívali média alternativní. Řada těchto alternativních sdělovacích prostředků se účelově uchylovala k prokazatelným dezinformacím a konspiračním teoriím,“ tvrdí vnitro.
Odpůrci a podporovatelé uprchlíků se střetli už v září na Václavském náměstí. Odpůrci a podporovatelé uprchlíků se střetli už v září na Václavském náměstí. | Alexandr Malachovský
V období od ledna do března letošního roku se uskutečnilo 73 akcí pořádaných extremisty. Mezi ně řadí ministerstvo například i Blok proti islámu nebo Národní demokracii. Celkem bylo v prvních třech měsících zjištěno 47 trestných činů s extremistickým podtextem. Hlavními tématy levicové i pravicové extremistické scény nadále zůstala migrace, která dokázala na náměstí přitáhnout i jiné lidi než jen extremisty, a kritika Evropské unie nebo českých politiků. V té souvislosti se projevovala náklonnost k Rusku.

„Jako určitá protiváha nebo alternativa k členství v Evropské unii byla některými subjekty, kritizujícími příliv migrantů a využívajícími vyhrocený nacionalismus, účelově zdůrazňována nutnost orientace na Ruskou federaci a prezidenta Putina. Tuto proruskou orientaci bylo možné vysledovat zejména u Národní demokracie,“ uvádí zpráva.

Extrémní levice podle zprávy nadále postrádala dlouhodobější témata a narážela na to, že většinu veřejnosti jejich požadavky nezajímají. „Klíčovou aktivitou byly protesty proti projevům nenávisti a xenofobie. Především stoupenci anarchismu reflektovali pokračující policejní vyšetřování případů souvisejících s touto ideologií. V souvislosti s koncem povolené doby užívání objektu bývalé polikliniky na pražském Žižkově anarchisté podpořili Autonomní sociální centrum Klinika,“ informovalo ministerstvo.

Video se připravuje ...
Další videa