Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skandál ve Švýcarské bance už prověřují i Slováci: Měli tam více než miliardu korun!

Do skandálu s bankou HSBC, která měla ulít 5 bilionu, je zapleteno asi 10 Čechů.
Do skandálu s bankou HSBC, která měla ulít 5 bilionu, je zapleteno asi 10 Čechů.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. února 2015
18:17

Slovenská policie projevila zájem o seznam klientů švýcarské pobočky britské banky HSBC, která prý pomáhala vyhýbat se placení daní. Mluvčí policejního prezidia Michal Slivka dnes ČTK sdělil, že slovenští policisté v případu spolupracují i s kolegy z Česka, jehož občané podobně jako obyvatelé Slovenska jsou podle Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ) na seznamu majitelů účtů ve zmiňované bance. 

Finanční zpravodajská jednotka už kontaktovala partnerskou jednotku ve Švýcarsku se žádostí o poskytnutí informací ve vztahu ke klientům švýcarské pobočky britské banky HSBC. Současně koordinujeme postup se zpravodajskou jednotkou v České republice, která má své občany v obdobném postavení,“ uvedl Slivka. Bez bližších podrobností dodal, že slovenští policisté v případu spolupracují i s britskými kolegy.

Podle slovenských medií spojení se Slovenskem mělo u švýcarské HSBC 147 účtů, přičemž šest klientů mělo slovenský pas. Hodnota peněz uložených na těchto účtech dosáhla 48,7 milionu dolarů (1,2 miliardy korun). Napojení nějakým způsobem na Česko mělo v letech 2006 a 2007 podle ICIJ 208 bankovních účtů a bylo na nich uloženo celkem 104,6 milionu dolarů (asi 2,5 miliardy korun).

ICIJ, pod jehož záštitou se kauzou zabývaly desítky novinářů z celého světa, na svých internetových stránkách upozorňuje, že nemá v úmyslu tvrdit nebo naznačovat, že každá osoba, společnost nebo jiný subjekt zahrnutý do seznamu klientů švýcarské filiálky HSBC porušil zákon nebo jinak jednal nepřijatelně. Dodává, že používání švýcarských bankovních účtů a fondů je samo o sobě legální. HSBC prý ale dlouhá léta pomáhala svým bohatým klientům vyhýbat se placení daní a spravovala černá konta desítkám tisíc zákazníků z celého světa, včetně zločinců a obchodníků se zbraněmi, ale i známých podnikatelů, politiků a celebrit.

Aféra kolem banky propukla v roce 2007, kdy její bývalý zaměstnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálně získal údaje o klientech a účtech. Ty o rok později předal francouzským úřadům, které celou záležitost s podezřením na daňové úniky začaly vyšetřovat. Věnovaly se ale pouze francouzským jménům na seznamu a v roce 2010 předaly dalším zemím důvěrné seznamy jejich občanů, klientů HSBC, kteří se také mohli dopustit daňových deliktů. Tento seznam, pojmenovaný podle tehdejší francouzské ministryně financí Christine Lagardeové, způsobil rozruch například v Řecku, Španělsku, Spojených státech, Belgii či Argentině.

Banka HSBC v neděli v oficiálním prohlášení přiznala, že v její švýcarské pobočce v minulosti docházelo k nesrovnalostem. Připustila, že právě tato pobočka měla o něco nižší standardy než mateřská instituce.

1917 ( 11. února 2015 20:22 )

Slovenská policie má zájem o seznam Slovenských klientů a u nás klid po pěšině. Bord-el nad bord-el. Stále stejné. Každý na každého něco ví a proto se vše zametá pod koberec.

lunatic ( 11. února 2015 18:48 )

Na jejich měně je mi sympatické,že nenápadně můžete převážet přes hranice velmi vysoké sumy;1 bankovka 1000CHF=nyní přes 25 000Kč,čili máte v kapse 40"papírků" a je to dozajista přes 1 milión Kč

lunatic ( 11. února 2015 18:25 )

Dráteníci prý údajně na dotaz hledně mzdy říkávali:"Oj,šéfko-koľko hodín -toľko korún." ... zřejmě to již neplatí ...

Zobrazit celou diskusi